Snažna oluja pod nazivom “Babet” pogodila je deo Evrope i izazvala ozbiljne probleme u Velikoj Britaniji, severu Nemačke i jugu Skandinavije. Ova oluja je donela snažne vetrove, obilne padavine i poplave, prouzrokujući niz problema.

Najmanje četiri osobe su izgubile život usled oluje. Najviše pogođene oblasti uključuju južne obale Baltičkog mora, gde su olujni vetrovi probili odbranu od poplava u priobalnim oblastima Danske i severne Nemačke. Grad Flenzburg, južno od granice s Danskom, suočava se s porastom nivoa vode od više od dva metra, što je najveći nivo za poslednjih sto godina. Zbog toga su morali isključiti struju u poplavljenim delovima grada iz bezbednosnih razloga.Oluja je takođe poremetila železnički i pomorski saobraćaj u Nemačkoj, Danskoj i južnoj Švedskoj. Mnogi trajekti i vozovi nisu mogli da nastave svoje redovne operacije u pogođenim oblastima. Takođe je došlo do otkazivanja 142 letova na aerodromu u Kopenhagenu u petak.

U Danskoj, mnogi ljudi su evakuisani iz svojih kuća i kampova u teško pogođenim oblastima, a veliki broj njih je ostao bez struje. Opština Haderslev u južnoj Danskoj donela je odluku da evakuira ceo priobalni deo kako bi se zaštitili stanovnici od opasnosti. Danski meteorološki institut je izdao upozorenja za jake vetrove i povišeni nivo vode tokom vikenda.

U Škotskoj uje padavine do 100 milimetara za subotu, a nekoliko gradova je pod crvenim vremenskim upozorenjem, što označava ozbiljnu opasnost po život. Jugoistočna i severna Škotska već su doživele obilne kiše, ekvivalentne mesecima padavina, i očekuje se još padavina u naredna tri dana.

U gradu Brešinu, koji je jedan od najteže pogođenih, stanovnici su dobili naredbe da napuste svoje domove pre nego što reka Južni Elk potpuno probije obale i poplavi ih. Nivo reke se podigao gotovo četiri metra iznad uobičajenog nivoa. Škotska agencija za zaštitu okoline upozorava da bi i reka Don mogla da se izlije.

Ovo nevreme izazvalo je poremećaje širom Velike Britanije, što je rezultiralo zatvaranjem glavnih puteva i železničkih pruga, kao i zatvaranjem aerodroma Lids-Bredfort u severnoj Engleskoj. Ova oluja podsjeća nas na važnost pripreme za prirodne katastrofe i na potrebu za hitnim akcijama kako bismo zaštitili živote i imovinu građana.

Preporučujemo