Bez obzira koliko dugo ga perete ili nosite, donje rublje od tamnih tkanina često će razviti izblijedjele mrlje zbog kojih izgleda kao da se boja isprala. Nije kriva mašina za pranje veša ili prečesto nošenje donjeg veša

Čak polovina ljudi ne mijenja donje rublje svaki dan Ko je gori, muškarci ili žene?
Maternica normalno je da oslobađa kiselinu, što može uzrokovati pojavu bijelih ili žutih mrlja u području između prepona. Tečnost koju oslobađa maternica je prirodna kiselina sa nivoom kiselosti između 3,5 i 7.

Zdrava maternica proizvodi više kiseline dok čisti, ali stvarni pH može varirati ovisno o različitim faktorima, uključujući spol, hormone i menstrualni ciklus. Kada nosite svijetlu odjeću, možda nećete primijetiti mrlju. Razlog tome je što će se tada pojaviti žućkasti tragovi, dok će se na crnoj odjeći vidjeti izbijeljene mrlje na intimnim područjima.

Maternica sadrži korisne bakterije, kao što su laktobacili, koji održavaju optimalnu kiselost i na taj način sprečavaju štetne bakterije da izazovu infekcije, te tako održavaju vaginu zdravom. Tokom ovulacije i trudnoće, mrlje od izbjeljivanja odjeće se pojačavaju zbog povećanja cervikalne sluzi, sekreta iz vagine. Kada sluz dođe u kontakt sa vazduhom, na odeći se pojavljuju žućkaste mrlje, a boja može da varira zbog oksidacije – kaže ginekolog dr Aleks Eskander.

Kako spriječiti da mrlje izblede na odjeći?
Ako želite zaštititi svoju lijepu odjeću od ovih ružnih mrlja, postoje neki savjeti koji vam mogu pomoći. Prvo, nošenje dnevnih uložaka tokom dana spriječit će ispiranje boje. Zaštitni sloj između vaše vulve i gaćica stvorit će barijeru koja će održati vaše gaćice sjajnima.

Ovo možete spriječiti i tako što ćete svoje donje rublje oprati odmah nakon nošenja umjesto da ga stavite u korpu. To će spriječiti da se sluz zalijepi za materijal i ošteti ga.

Osim toga, promjenu boje možete spriječiti korištenjem proizvoda za pranje rublja koji sadrže enzime (jedan od njih je sredstvo za uklanjanje mrlja). Poprskajte po intimnim područjima gdje se pojavljuju mrlje i ostavite da se tkanina upije nekoliko sati prije pranja.

Preporučujemo