Srbiju je juče zadesilo neočekivano pogoršanje vremena, što je deo šireg ciklona i hladnog fronta koji se premestio preko našeg područja. U okviru ovog meteorološkog fenomena ponovo su se javili grmljavinski procesi, što nije uobičajeno za ovo doba godine, izazivajući pitanje o uzrocima grmljavine u novembru.

Grmljavinski procesi i pljuskovite padavine u Srbiji su obično rezervisani za toplije mesece (april – oktobar), posebno tokom proleća i leta. U ovom periodu, kopno u Evropi, uključujući i Srbiju, brže se zagreva u poređenju s okolnim vodenim površinama poput Atlantika i Mediterana. Ova temperaturna razlika izaziva promene u pritisku, stvarajući cirkulaciju vazduha od vode ka kopnu, što često dovodi do zapadnih strujanja. Kada sveži vazduh s mora dospe na toplo kopno, stvara se nestabilna vazdušna masa koja podstiče formiranje olujnih oblaka (kumulonimbusa), što dovodi do pljuskovitih padavina i grmljavinskih procesa.

Ovo je samo jedan od mehanizama koji dovode do grmljavine, obično tokom proleća i leta, najintenzivnije u poslepodnevnim satima. Međutim, postoje i drugi uzroci grmljavine, uključujući prolazak hladnih frontova. Hladni frontovi često donose sukob između toplih i hladnih vazdušnih masa, što može rezultirati grmljavinom duž fronta.U ovom novembarskom slučaju, grmljavina u Srbiji može se povezati s prodorom snažnog hladnog fronta koji donosi hladnu vazdušnu masu, suprotnu od prethodno toplije klime. Ovog jesenja pojava grmljavine češća je nego obično, delom zbog neuobičajeno tople jeseni s vremenskim uslovima sličnim prolećnim. Povećanje temperature dovodi do veće vlažnosti u atmosferi, stvarajući povoljne uslove za grmljavinu, što nije tipično za jesen u Srbiji.

Iako su grmljavinski procesi retki tokom zimskih meseci u Srbiji, mogući su pod određenim uslovima. U tropskim predelima grmljavina je česta i tokom zime, dok su u našim krajevima, poput oblasti uz Jadransko i Mediteransko more, moguće pojave grmljavine usled specifičnih toplo-hladnih odnosa vazdušnih masa tokom zimske sezone.U zaključku, današnji pljuskovi s grmljavinom možda će biti poslednji takav događaj ove godine, kako se polako približavamo zimskom periodu s nižim temperaturama. Grmljavina u novembru u Srbiji nije uobičajena, ali se može javiti pod uticajem snažnih hladnih frontova ili specifičnih meteoroloških uslova koji omogućavaju ovu retku pojavu.

Preporučujemo