Kada je korisnik stigao u kuću, nije mogao da poveruje u prizor koji mu se pružio pred očima!U jednoj tradicionalnoj zajednici poput one u Albaniji, ugovoreni brakovi su nešto što se često viđa. Međutim, priča Redžepa Kastratija je jedna koja će vas ostaviti bez daha. Naime, Redžep Kastrati, stanovnik sela blizu Prizrena, napunio je čak 61 godinu, ali to ga nije sprečilo da ponovno stane na ludi kamen.Kako je sam istakao u razgovoru s lokalnim medijima, odlučio se za ovaj korak i, verujte ili ne, platio je čak 3.000 evra kako bi pronašao svoju buduću životnu saputnicu.

Očekivao je da će dobiti suprugu od 35 godina, no iznenađenje je bilo veće nego što je mogao da zamisli. Umesto toga, dovedena mu je mlada devojka od samo 19 godina. Ova priča postaje još intrigantnija ako se zna da je sa svojom prvom suprugom, koja nas je napustila 2000. godine, imao ni manje ni više nego 12 ćerki.

Sve njegove ćerke su se udale i pre nekoliko godina, broj njegovih unučadi iznosio je čak 50, mada se ne zna koliko ih ima danas. S novom suprugom Valentinom, dobio je svog prvog sina, kome su dali ime Diamant. Ova neobična priča se dešavala pre više od deset godina, a sudbina njenih aktera ostala je nepoznata.Poslednjih godina, primetan je porast broja brakova između Albanaca i Srba. Obično su to stariji muškarci koji dovode devojke iz Albanije, često se odlučujući na ovaj korak kako bi izbegli usamljenost u starosti.

Mlade devojke iz Albanije sve više teže školovanju i zapošljavanju u gradovima, a manje su zainteresovane za seoski način života. S druge strane, devojke iz gradova obično ne žele da se presele na selo, stvarajući tako situaciju u kojoj selo obiluje neženjama. Broj ljudi, a posebno potencijalnih mladoženja, koji podržavaju brakove sa Albankama, raste.

Treba napomenuti da u Albaniji ima više žena nego muškaraca, što povećava šanse za toda žena ostane neudata. Takođe, u ovoj tradicionalnoj zajednici postoji veća stigma ukoliko devojka ostane neudata nego ako se uda za muškarca druge veroispovesti.

“Već 2005. godine sam istraživala ovu pojavu brakova Albanaca i Srba. Albanke su sve češće dolazile u južnu Srbiju. Inače, ovde postoji veliki broj neoženjenih mladića na selu, jer devojke odlaze u grad. Međutim, tokom proteklih 15-20 godina, Srbija se promenila, sela su se modernizovala, internet je postao sveprisutan, zarade su bolje, i situacija se menjala”, izjavila je etnolog Jasna Jojić.

Preporučujemo