U medijimma u poslednje vreme možemo da pročitamo kako se iz prodavnice izbacuju neki proizdovi jer su puni pesticida kao što se nedano desilo u Hrvatskoj sa konzerviranom ribom i nekim suhomesnatim proizvodima. Pored toga oni su pronađeni i u sladoledu koji je preventivno povučen sa polica i u Srbiji a koliko su pesticidi štetni za naš organizam u jutarnjem programu je govorio poznati gastroenteorolog Vojislav Perišić.

On je istaako da oko 15 posto ineskticida i pesticida proizođači prskaju voće i povrće ne može nikako da se ukloni i mi to konzumacijom unosimo u svoj organizam koje on vrlo teško izbavuje. On je za primer uzzeo jabuku koja je omiljeno voće svima i rekao kako je baš to jutrob uzeo jednu koju je kupio na pijaci a u zdeli je imao još jednu koja je kupljena ranije.

Ona koja je stojala od ranije nije imala masnu koru dok je ova druga koju je tek kupio bila masna da bi uklonili pesticide kojima su jabuke prskane potrebno je da ih operemo sirćetom kiselonom ili sodom bikarbona zavisno od toga kojim je sredstvom prskana. Pošto mi to ne znamo naidealnije rešenje je da jabuke ostavite 15 minuta u rastovru vode i sirćeta jer ako se radi o pesticidu koji je baza onda će ga ova smesa uništiti.

Ali, ako je pesticid kiselina onda treba koristiti sodu bikarbonu koja je baza i koja će razgraditi pesticide. Nakon što ostavite jabuke u ovom rastovru da odstoje potrebno ih je dobro oprati a zatim i oguliti a koru iako je jako zadrava ne treba jer se ispod nje nalaze toksini.

Preporučujemo