Hiljade Rusa odlučilo je da nausti svoju zemlju i da pojegne iz iste, bez obzira na cijenu koju će da plate. Na to su se odlučili nakon što je predsjednik Rusije, Valdimir Putin roglasio djelimičnu mobilizaciju 300 000 rezervista zbog situacije na rat*štu u Ukrajini. Iz Rusije se trenutno na dva načna odlazi, vazdšnim ili kopnenim putem. S obzirom na cijeneavio-karti, koji su po svjedočenju ovog očajnog naroda po društvenim mrežama dostigle cijene i do 10 000 eura, avioima odlaze platežniji, dok drumovma ipak idu oni koji nisu dobrog imovinskog stanja.

Kaotično u Rusiji: Dok Medvedev opet prijeti, snimke mobilizacije obilaze svijet, mnogi i bježe iz zemlje... – narod.hr
Granice najbližih država, pribaltičkih i Finske, maltene su zatrpane, pošto je sve manje onih koji uspjevaju da dođu do avionskih karata, a nepregledne kolone su i na granici sa Gruzijom. Ipak, u tu zemlju je zabranjen ulazak nekima od vojno sposobnih muškaraca. Velika navala je i na Tursku, gde leti najveći broj aviona s aerodroma u Sankt Peterburgu i Moskvi, s obzirom na to da je ruskim kompanijama zabranjeno da lete u članice EU.

Rusi u inostranstvu nisu neprijatelj, nego izbjeglice koje bježe od Putina | Kriza u Ukrajini | Al Jazeera

Masovni bijeg Rusa iz svoje domovine stvorio je veliki problem evropskim državama, u prvom redu onima najbližim Rusiji – Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Finskoj. Ruske vlasti negirale su da namjeravaju da zatvore granice, pa je sada, kako javljaju mediji, navala na granične prelaze s pomenutim državama.

Rusija optužena za raspirivanje podjela u BiH usred rata u Ukrajini – narod .hr
Mnogi od onih koji pokušavaju da pobjegnu od mobilizacije igraće na kartu prigovora savjesti pri apliciranju za azil, a letonske vlasti su odmah odlučile da po toj osnovi ne odobravaju zahtjeve. Litvanija, pak, zasada planira da nastavi procedure koje su u upotrebi, ali je već naglašeno da ta zemlja „nema kapacitete da u tolikom broju izdaje vize na humanitarnoj osnovi“, zbog čega je počela s odbijanjem prijema Rusa, a slično je odlučila i Estonija.

Preporučujemo