Indijski milijarder Gautam Adani, koji se velikom brzinom diže na ljestvici najbogatijih ljudi svijeta, pretekao je Džefa Bezosa, koji je do sada bio drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

Gautam Adani, the Indian billionaire, is now the world's third richest man | CNN Business
Njemu je bilo potrebno samo 10 mjeseci da sa 14. na listi stigne na čak drugo mjesto sa bogatstvom od 146,9 milijardi dolara. Prvi na ovoj listi je i dalje Ilon Mask koji je “težak” čak 260 milijardi dolara. Ovo je i prvi put u historiji da je neko iz Azije uspio da se ovako visoko istakne najvišim ešalonima indeksa bogatstva, kojim dominiraju američki tehnološki preduzetnici, piše CNN. Njegovo bogatstvo je uglavnom vezano za vlasništvo njegovog velikog konglomerata Adani Group, i dalje je daleko iza Maskovih 260 milijardi dolara. Grupa upravlja nizom poslova uključujući luke i ugalj koji su napredovali posljednjih godina.

 

Billionaire Gautam Adani: College dropout to world's third-richest man

Adani je inače najbogatija osoba u Aziji. On je odlučio da naputi koledž i okuša sreću u industriji dijamanata u Mumbaju 1980ih prije nego što se okrenuo uglju i lukama.

Adani je navodno dva puta bio u situaciji da mu je ugrožena bezbjednost. Preživio je otmicu 1997. i teroristički napad 2008. godine. Godine 1997. otet je pod prijetnjom oružjem za otkup od 1,5 miliona dolara prije nego što je pušten na slobodu, navodi indijska publikacija Tajms nau. Milijarder je uglavnom bio uzdržan na pitanja o incidentu, ali je za Fajnenšel tajms 2013. rekao da je otmica bila jedan od “dva ili tri veoma nesrećna incidenta” u njegovom životu.

Indian tycoon Gautam Adani named world's third richest person | Rich lists | The Guardian
Kasnije je Adani večerao u restoranu u hotelu Taj Mahal Palas kada su teroristi zauzeli restoran u sklopu šireg niza terorističkih napada u Mumbaiju 2008. Pobjegao je tek kada su vojnici upali u zgradu.

Inače, Adanijev uspon poklapa se sa tehnološkom “rasprodajom” koja je od januara žestoko pogodila Bezosa, navodi Blumberg. Osnivač Amazona je ranije bio na prvom mjestu na listi, ali je njegovo bogatstvo bilo načeto nakon razvoda 2019. Veliki dio njegovog bogatstva je vezan za akcije Amazona čije akcije padaju, što je Bezosa koštalo 45 milijardi dolara.

Preporučujemo