Eva Marija Balaš Stević poznatija kao Eva Ras je srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica, slikarka i književnica. Rođena je 1. januara 1941. godine u Subotici. Živi i radi u Beogradu. Iako je njena prva ljubav oduvijek bila slikarstvo, zavidnu karijeru ostvarila je prvenstveno kao glumica.

Eva Ras

Od 1963. godine kada se prvi put pojavila na filmskom platnu u filmu „Zemljaci“ Zdravka Randića do danas Eva je odigrala na stotine uloga u jugoslovenskim, srpskim filmovima. Glumila je u serijama „Vuk Karadžić“, „Bolji život“, „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“ i drugima.

U ulozi književnice prvi put se pojavila 1972. godine sa knjigom „Nemoj da grakćeš za mnom na stepeništu da sam najlepši“. Od tada je napisala brojne romane, zbirke pripovjetki, pjesme i slično, za koje je dobijala prestižne nagrade, poput „Žensko pero“, „Kočićeva knjiga“, „Zlatni hit liber“ i drugih.

Eva Ras

Četiri njene knjige su prevedene na engleski, a jedna na mađarski jezik. Iako je svjetsku slavu stekla kao glumica, Evina najveća ljubav bila je slikarstvo. Sticajem okolnosti nije usjpela da upiše Likovnu akademiju, ali su je na glumi s oduševljenjem prihvatili.

Ipak, od kista nikada nije odustala. Naslikala je brojne slike poput „Monahinje Jefimije“. „Svetlosti severa“, „Ane Karenjine“, „Svetog Đorđa na plavom konju“ i drugih. Na velikom platnu se prvi put pojavila 1963. godine u filmu „Zemljaci“ koju je režirao Zdravko Randić, a u kome su glavne uloge tumačili Boris Dvornik i Beba Lončar. Naredne godine glumila je u filmu „Šut“ („Der Schut“). Riječ je o filmu Roberta Siodmaka, koji su radile produkcijske kuće iz Zapadne Njemačke, Francuske, Italije i Jugoslavije. Sniman je u Crnoj Gori i na Kosovu, a film predstavlja adaptaciju romana Karla Maja (Karl Friedrich May).

Eva Ras

Iste godine je sa suprugom Radomirom Stevićem Rasom, slikarom i grafičarem osnovala Teatar nacionalne drame u kome su se uglavnom izvodila djela domaćih pisaca. Eva Marija Balaš Stević je rođena 1941. godine u Subotici. Odrastala je u predgrađu Subotice u patrijarhalnoj porodici. Njen deda je bio rabin. Kako je u jednom intervjuu ispričala, njeno odrastanje obiljeležilo je slikarstvo, a u kući se oduvijek znao red, pa su djeca morala da persiraju svoje roditelje. Eva je dijete rastavljenih roditelja. Otac ih je napustio prije njenog rođenja, a kako je kazala to je uradio jer je bio homoseksualac. Eva je rođena od majke Marije Balaš i oca Roberta Vagnera, ali nije živjela sa oba roditelja s obzirom da su se njeni razveli i prije nego što je rođena.

Eva je Mađarica jevrejskog porekla.

Preporučujemo