Lina Medina iz Perua je poznatakao najmlađa majka u historiji medicine i svijeta. Naime, ona je rođena 1933. godine u vrijednoj zemljoradničkoj porodici u jednom peruanskom selu koje se zvalo Ticarpo. Kada je imala samo pet godina, njeni roditelji su je odveli u bolnicu. Oni su bili jako zabrinuti iz rzaloga što se djevočici naduvao stomak. Na samom početku se prvobitno sumnjalo da je ova 5- godišnja djevojčica imala tumora. Kasnije, nakon pretraga se ispostostavila da je ona već u sedmom mjesecu trudnoće. U maju 1939. godine, kada je imala pet godina i sedam mjeseci, rodila je dječaka carskim rezom, što je bilo neophodno zbog djevojčicine nerazvijene karlice. Njen sin je pri rođenju imao 2,7 kg i nazvan je Gerardo po ljekaru Gerardu Lozadi koji ju je porodio. Na osnovu medicinske dokumentacije zaključeno je da je Lina ostala u drugom stanju prije pete godine, piše National Geographic.

Lina Medina
Izvještaj o ovom slučaju objavljen je u medicinskoj publikaciji La Presse Medicale. U izvještaju se ukazuje da je tako rano začeće bilo moguće zbog ranog razvoja djevojčice. Devojčica je prvu menstruaciju dobila sa 8 mjeseci, a do četvrte godine je imala dovoljno razvijene mliječne žlijezde; sa 5 godina već je zabilježeno karakteristično širenje karličnih kostiju. Osim po tome što je – od kada se detaljno vodi medicinska dokumentacija – Lina zabeležena kao najmlađa majka, ona je ujedno i najmlađa osoba kod koje je dokumentovan prijevremeni pubertet.

Lina Medina

Lina sada ima 89 godina i živi u Limi, glavnom gradu Perua. Lina se udala za Raula Huarda i 1972. godine, 33 godine nakon prvog porođaja, u tom braku dobila drugog sina. Nikada nije otkrila koje otac prvog djeteta. Činjenicu da mu je Lina majka, a ne sestra, Gerardo je saznao tek kad je imao 10 godina. Gerardo se razvijao pravilno i imao je normalan život. Umro je 1979. u 40. godini od bolesti koštane srži.Lina Medina

Linin slučaj nije jedinstven u istoriji medicine, bar od trenutka kada su ljekari i naučnici počeli da bilježe fenomene.

Preporučujemo