Dugogodišnji trener jednog od njaboljih tenisera svih vremena, Rodžera Federera, Severin Luti odlučio je da govori o svom pulenu koji je zvanično objavio da odlazi u penziju.

VIDEO Najbolji meč u kojem je Roger Federer nastupio onaj je u kojem je  doživio jedan od najbolnijih poraza
Luti je od 2007. godine bio dio stručnog štaba Švicarca, a upravo je on bio kapiten Dejvis kup selekcije Švicarske koja je 2014. godine podigla “salataru”.

Prvenstveno je želio da podvuče zbog čega je Federer tačno odlučio da se povuče.

– Nije dovoljno napredovao sa kolenom. Ima 41 godinu i dugo je na Turu, odigrao je više od 1.500 mečeva. Njegovo povlačenje je kombinacija tih faktora. Rodžer nam je svima olakšao. To je bila emotivna odluka. Iza svega stoji mnogo strasti, ali on je uvek bio veoma pozitivan. Bilo bi mi teže da ga vidim uništenog. Rodžer me je zvao dva ili tri puta da pita kako sam. Uvek misli na druge. sa svojom je porodicom. U redu je – rekao je Luti.

Roger Federer objavio kraj karijere! - SportSport.ba
Onda je objasnio zbog čega njegovi naijači ne smiju biti tužni.

– Mislim da treba da se fokusiramo na to šta je postigao, a ne samo da je to kraj njegove karijere. Trebalo bi da razmišljamo o svim tim uspesima. Ljudi ne treba da budu tužni, već srećni što su mogli sve to da iskuse.

Federer je svoj zadnji meč trebo odigrati na Lejver kupu od 23-25. septembra u Londonu. Luti je također izdvojio nekoliko stvari po kojima će pamtiti Federera, ali i istakao ono što nikada neće biti zaboravljeno.

– Spontano bih rekao da je to poslednja titula na Vimbldonu (2017), njegov povratak u Australiju (2017), kada niko nije očekivao da će pobediti, zatim pobeda u Dejvis kupu (2014), olimpijsko zlato sa Stenom 2008. i Pariz 2009. godine. Mislim da će ga pamtiti kao dobrog čoveka. Mislim da je to važnije od titula. Njegovu ljubaznost i kako se ponašao sa ostalim igračima. Doprineo je da se igrači ophode jednim prema drugima sa poštovanjem. Razgovarao je sa svima u svlačionici. Nije bilo bitno ko je. Njegovi uspesi će sigurno biti zaboravljeni, ali mislim da je ljudski aspekt važniji. Ono što je pozitivno je da neće okrenuti leđa tenisu – zaključio je Luti.

Preporučujemo