Svi dobro znamo koji je ispravan put do zdravog mršavljenja. Čarobni štapić ne postoji i ono što moramo da uradimo ako želimo da smanjimo konfekcijski broj je da znatno promjenimo životne navike.

Zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost su jedini saveznici u borbi za dobru liniju, a ako smo proslavili jubilarni 40. rođendan situacija se dodatno komplikuje jer se metabolizam neminovno usporava i fizička aktivnost nam teže pada, pa kako onda smršati? Stručnjaci savjetuju četiri važna pravila kojih treba da se pridržavamo ako želimo da za 14 dana smanjimo kilažu.

Jeste li znali da voće osigurava više energije, ali i vlakana od povrća?

Ishrana bogata povrćem i voćem

Povrće i voće je bogato antioksidansima, koji se suprotstavljaju oksidativnom stresu koji dovodi do starenja. Zaboravite na slane, prerađene proizvode: grisine, čips, krekeri, supe iz kesice… U 90 odsto slučajeva ove namirnice su pune soli, što znači samo jedno – zadržavanje vode u organizmu. Pokušajte da što više jedete barenu hranu, iako vam se u početku može činiti bezukusnom, vremenom će te navići na ove laganije zalogaje.

Kvalitetan san pomaže u donošenju dobrih odluka

Kvalitetan san

Spavanje je ključno za kontrolu težine i normalizaciju hormona u tijelu. Poremećen san dovodi do povećanja u produkciji leptina, hormona koji pokreće glad, kao i do smanjenja grelina, hormona koji prekida glad, otkrila su medicinska istraživanja. Poremećaj spavanja može da dovede do povećanog apetita, a organizam će naročito vapiti za hranom koja je bogata ugljenim hidratima.

Evo zašto je šetnja nezamjenljiva fizička aktivnost | Trebinje Live

Vježbajte redovno

Vježbajte barem 30 minuta najmanje pet dana u nedelji je idelan recept za mršavljenje. Ako niste ljubitelj napornih kardio treninga, šetnja je najjednostavniji način da se oslobodite viška kilograma. Besplatna je, laka, troši redovno dobar broj kalorija. Prvih pet minuta koračajte sporije, dok se tijelo malo ne zagrije, a zatim pojačajte tempo. Udišite kroz nos i izdišite vazduh na usta. Izbegavajte bilo kakvo ćaskanje tokom ovog perioda, koji treba da traje oko dvadeset minuta. Na kraju, vratite se na prvobitni tempo i koračajte još pet minuta da se tijelo polako ohladi.

Svakih pola sata ustanite i malo prošetajte

Stručnjaci kažu da svakih pola sata treba da ustanemo i malo prošetamo, jer kancelarijski poslovi udvostručuju rizik od gojaznosti, ali i preuranjene sm*ti, čak i kada redovno vježbamo, pokazalo je najnovije istraživanje. Ali, ako ustanete od stola svakih pola sata, to drastično umanjuje rizik.

Preporučujemo