Više od 800 stručnjaka iz pravnog područja, uključujući stručnjake za međunarodno pravo i stručnjake za istraživanje holokausta i genocida, udružilo je svoje snage kako bi zajedno potpisali važnu deklaraciju upozorenja. Ovaj značajan dokument izazvao je duboku zabrinutost u vezi s mogućnošću pojave genocidnih djela unutar Izraela, posebno unutar teritorija Pojasa Gaze. Naglašavajući ozbiljnost situacije, poznati izraelski stručnjak za suvremeni genocid, Raz Segal, opisao je trenutni napad na Gazu kao glavni primjer namjerne i planirane težnje prema genocidu.

Prema izvješću Guardian-a, ovaj kolektiv od 800 stručnjaka zajednički je izdao izjavu u kojoj iskazuju duboku zabrinutost zbog mogućeg genocida nad palestinskim stanovništvom u Pojasu Gaze od strane izraelskih vojnih snaga.Bitno je istaknuti da ovi eksperti ozbiljno shvaćaju teške optužbe koje iznose te ih ne donose olako. Međutim, trenutne okolnosti zahtijevaju da se ovo pitanje stavi u središte pažnje. Istaknuto je da je trenutačna vojna kampanja koju je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze bez presedana po svojoj opsežnosti i ozbiljnosti, a to je rezultiralo značajnim posljedicama za stanovnike Gaze.

Od 7. listopada 2023. godine, izraelske vojne snage kontinuirano i bez selektivnosti izvode zračne napade na Gazu kao odgovor na palestinske provokacije, uključujući napade na izraelske civilne osobe koje nisu uključene u borbu. Poziv na akciju upućuje na države da djeluju aktivno i učinkovito kako bi se suočile s mogućnošću genocida, provodeći konkretne i znakovite mjere, kako samostalno tako i u suradnji s drugima. Ovo je od suštinskog značaja jer države imaju pravnu obvezu spriječiti genocid. Sudionici ovog cilja naglasili su kritičan značaj zaštite palestinskog stanovništva i osiguranja da Izrael izbjegava sve postupke koji bi mogli povećati rizik od genocida.

Preporučujemo