Samo nakon nekoliko mjeseci nakon što je Čačanin Zoran Ristanović, koji se inače bavi organskom proizvodnjom već odavno, prvobitno je pronašao mineralnu vodu koja ima jako visoku vrijednosta, na svom vlastitom imanju sada he pronašao još jednu zanimljivost.


Naime, ovaj poljoprivrednik je i ranije osvajao nagatde u vezi s organskom proizvodnjom bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava ili bilo čega što ima veze sa hhemijom. On je odlučio da svaake godine eksperimentiše i postavlja nove rekorde, kako ona kaže male, navodeći za primjer lubenicu od 15 kkilograma, opet bez upotrebe ehemije, paprika na kojoj ima čak 100 plodova, pa i mrkva od 300 grama. Ove godine mu s također posrečilo, pa je tako imaojagodu od 100 plodova i cveklu koja je težila 2,8 kg.

– Za moj rad prepoznali su me i inostrani partneri koji su mi nudili angažman u Turskoj, odnosno da vodim organsku plantažu..

– Ali odbio sam iz patriotskih razloga, jer mi je lepše da proizvodim na svojoj zemlji i prenosim znanje mladima. Kao što to i radim već skoro deceniju – kaže Ristanović.


Ovaj poljoprivrednik tvrdi da ovako krupnu cveklu, bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava , koji bi dodatno uticai na njen rast, niko nije uspio da proizvede. Poljoprivreda zavisi od tla, njegovog sastava i količine hranljivih materija i od njih zavisi plodnost zemljišta. Sadržaj kalcijum karbonata određuje koliko će se đubriva usvojiti od strane biljaka. Ph vrednost odlučuje o pristupačnosti fosfora. Da li postoji mogućnost da se dobijaju toliki plodovi zahvaljujući plodnom zemljištu, ili ovaj poljoprive+rednik ima neku tajnu koji nije želio da otkrije, na nama je da razmsilimo

Preporučujemo