Nakon što je Kerolin Vormus optužena za ubistvo Beti Džin Solomon 1989. godine, medijski interes oko ovog slučaja se rasplamsao zbog šokantnih detalja koji podsjećaju na scenarije iz holivudskih trilera poput “Fatalne privlačnosti”.

Situacija je poput scenarija iz blokbastera: mlada učiteljica Kerolin Vormus, naslednica u osiguranju, ulazi u romansu s mnogo starijim kolegom, Polom Solomonom, koji je već bio oženjen, a obećavao je da će je napustiti čim njegova ćerka napusti kuću. No, Kerolin postaje nestrpljiva. Uskoro nakon toga, Solomonova supruga je pronađena mrtva u svom domu.

Ovaj narativ iz kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina privukao je pažnju javnosti dok se slučaj protiv Vormus razvijao i konačno završio pred sudom. U mnogočemu je podsećao na poznati film “Fatalna privlačnost” iz 1987., u kojem glavna junakinja postaje ubica iz ljubomore nakon što je odbačena od strane muškarca koji je varao svoju suprugu s njom. Ipak, za razliku od filma, slučaj Kerolin Vormus obiluje još dramatičnijim detaljima, sa konfuznim pričama, zastojem u pravosudnom procesu, i kontroverznim dokazima koji su se pojavili tri godine nakon ubistva.

Kerolin Vormus potekla je iz imućne obitelji. Njen otac, Tomas, bio je uspješan direktor osiguranja s bogatstvom koje se procjenjivalo na preko 150 milijuna dolara. Nakon diplomiranja psihologije na Univerzitetu u Michiganu, Kerolin je stekla diplomu iz obrazovanja na Univerzitetu Columbia.

Njena privlačnost prema starijim muškarcima bila je opisana od strane njenih prijatelja u članku New York Magazine iz 1990. godine. Također, naveli su da je bila u vezi s asistentom, Polom Lavenom, dok su oboje studirali na Univerzitetu Michigan. Nakon što su prekinuli, Kerolin je nastavila kontaktirati Pola, uključujući i provalu u njegov stan, gdje je živio sa svojom suprugom. Incidenti poput ovih su doveli do izricanja zabrane prilaska od strane suda prije Polovog venčanja s drugom ženom 1984. godine.

Nešto kasnije, Kerolin je završila kao učiteljica informatike u osnovnoj školi u New Yorku, gdje je upoznala Pola Solomona. On je bio njen stariji kolega i, s 40 godina, 17 godina stariji od nje. Solomon je bio u braku sa svojom suprugom, Beti Džin, gotovo 20 godina, s kojom je imao tinejdžersku kćerku, Kristan. No, ovo nije sprečilo Kerolin i Solomona da započnu aferu. Solomon je navodno tvrdio da planira napustiti svoju suprugu čim njihova kćerka završi srednju školu, ali takva tvrdnja bila je nejasna. Prema Beti Džin i njenim prijateljima, Solomon je postao posesivan i ljubomoran nakon što je započeo aferu s Kerolin.

Sudbonosna noć dogodila se 15. siječnja 1989. godine, kada su se Kerolin i Solomon sastali na piću prije nego što su otišli u automobil da provedu noć zajedno. Kad se Solomon kasno te noći vratio kući, tvrdio je da je pronašao Beti Džin mrtvu na podu dnevnog boravka, ubijenu sa devet metaka. Počela su sumnje prema Solomenu.

Tijekom ispitivanja, Solomon je u početku tvrdio da je izašao na kuglanje te večeri, ali je kasnije priznao da je proveo vrijeme s Kerolin nakon izlaska s prijateljima. Nakon Beti Džinina smrti, Kerolin i Solomon prestali su komunicirati, a Solomon je pronašao novu djevojku. Tada se tijek istrage promijenio.

Pet mjeseci nakon Beti Džinine smrti, Solomon i njegova nova djevojka otišli su na odmor u Portoriko, gdje se našla i Kerolin. Solomon tvrdi da ju je Kerolin kontaktirala i pozvala da se pridruži njihovom putovanju, dok je on tvrdio da ju je prijavio policiji zbog proganjanja. Ovaj preokret u istrazi odveo je slučaj od istraživanja o prevari prema istrazi o odbačenom ljubavniku.

Mediji su prozvali slučaj “Fatalno ubistvo privlačnosti” jer je sve više podsjećao na intrige iz filma.

Konačno, u veljači 1990. godine, više od godinu dana nakon smrti Beti Džin Solomon, Kerolin Vormus optužena je za ubistvo i suđenje je počelo u siječnju 1991. godine. Porota nije uspjela donijeti odluku nakon 12-dnevnog suđenja, jer nisu postojali nepobitni fizički dokazi povezani s Vormus s mjestom zločina.

Nakon toga uslijedilo je novo suđenje u siječnju 1992. godine. Na ovom suđenju tužitelji tvrde da su pronašli nove dokaze, uključujući krvave rukavice koje su pripadale Kerolin. Međutim, obrana je ostala skeptična prema novim dokazima, sumnjajući u njihovu vjerodostojnost.

Nakon šestodnevne rasprave, porota je donijela odluku, a Kerolin Vormus proglašena je krivom za ubistvo drugog stupnja. Iako je molila za blagu kaznu, osuđena je na maksimalnu kaznu – 25 godina do doživotne zatvorske kazne.

Nakon izricanja presude, Solomon je zamolio da ga ostave na miru. Vormus je prošla niz operacija tijekom zatvorske kazne, a konačno je puštena na uvjetnu slobodu 2019. godine. I dalje se bori da dokaže svoju nevinost i traži testiranje na DNK za brojne dokaze sa mjesta zločina, uključujući i spornu rukavicu. Do danas nijedan od tih testova nije izvršen.

Više od dvadeset godina nakon što je osuđena, Vormus nastavlja borbu za svoju nevinost, želeći očistiti svoje ime.

Preporučujemo