Prema nedavnom istraživanju provedenom od strane stručnjaka sa Sveučilišta u Finskoj, roditelji koji teže odgoju inteligentnije djece trebali bi ozbiljno razmotriti opciju uključivanja svoje djece u timske sportove, napustiti ovisnost o video igricama te potaknuti ljubav prema čitanju. Ovo dugotrajno istraživanje, koje je trajalo dvije godine, obuhvatilo je 504 djece u dobi od 6 do 9 godina i donijelo je fascinantne zaključke o vezi između njihovih aktivnosti i kognitivnih sposobnosti.

Prema rezultatima studije, djeca koja su posvetila više vremena čitanju i sudjelovanju u ekipnim sportovima pokazala su znatno bolje razvijene vještine razmišljanja u usporedbi s vršnjacima koji su se fokusirali na druge aktivnosti, bilo da su to nekontrolirane sesije na računalu ili neorganizirane slobodne igre. No, najimpresivnije rezultate postigla su djeca koja su, uz aktivnosti poput sporta i čitanja, održavala i zdravu prehranu.

Kvaliteta prehrane, definirana kao pridržavanje tradicionalne nordijske prehrane s naglaskom na nemasnim mliječnim proizvodima te smanjenom konzumacijom crvenog mesa i kobasica, pokazala se ključnom u postizanju najboljih rezultata. “Povezanost između visokokvalitetne prehrane, redovitih ekipnih sportskih aktivnosti i čitanja jasno je povezana s poboljšanom kognitivnom funkcijom”, ističe izvještaj portala CNBC. Ova spoznaja postavlja temelj za promicanje holističkog pristupa odgoju djece, naglašavajući važnost ravnoteže između tjelesne aktivnosti, intelektualnog potencijala te zdrave prehrane.

Preporučujemo