Za 9 od 36 artikala pala je potražnja više od 10 posto, a 15 artikala beleži pad prodaje između pet i deset posto. Inflacija i drastično poskupljenje koje je zahvatilo cijeli svijet praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje su hrvatski mediji pribavili od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u poređenju s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje. Podaci prikupljeni na uzorku od 1500 domaćinstava, dakle bez turista, pokazuju da devet među tih 36 artikala ima gubitak veći od deset posto u smislu količinske prodaje.20 osnovnih namirnica bez kojih se ne može - Dijamant DOO

Radi se o maslacu, pavlaci, slanini, trajnim i kobasicama za roštilj, kapućinu, mineralnoj vodi, gotovim kolačima i kafi, među kojima mnogi bilježe gubitak u sve tri analizirane kategorije – kupovao ih je manji broj pojedinačnih kupaca, bilježe i manju učestalost kupovine, ali i manji obim po kupovini. Petnaest artikala potom bilježi gubitak količinske prodaje između pet i deset posto – to su konzervirana tunjevina, gazirani sok, sir, čokolada, ulje, omekšivač, brašno, voćni sok, majonez, mlijeko, mliječni desert, čips, flips, orasi i šećer, a 12 je kategorija zabilježilo pad u obimu kupovine do pet posto.

– Svaki drugi artikl među navedenima ima gubitak broja kupaca, svaka druga kategorija ima pad prosečne količine u jednoj kupovini, a gotovo sve, njih 33 od 36, imaju pad učestalosti kupovine. Pritom je pad učestalosti kupovine glavni uzrok pada u obimu – objasnio je za hrvatske medije šef razvoja poslovanja u GfK Hrvatska Mladen Kožić.

Osnovne životne namirnice postale luksuz, meso se kupuje na grame / Bljesak.info | BH Internet magazin
Ana Knežević, predsjednica “Hrvatskog udruženja za zaštitu potrošača”,rekla je da trend je logičan i očekivan s obzirom na divljanje cijena.

– Mi smo još u februaru upozoravali da bi pojedine cene trebalo zamrznuti, a novac iskoristiti za subvencije trgovaca i proizvođača, ali predugo se s time čekalo i sada je taj novac potrošen, a potrošači razočarani jer su cene u međuvremenu otišle u nebo – istakla je Ana Knežević.Ove osnovne namirnice su svi kupili, pogledajte jednostavne recepte s istima! - CentarZdravlja

– Osim toga, zamrzavanje pojedinih namirnica dovelo je do nestašice tih vrsta proizvoda, pa tako u katalozima pojedinih trgovačkih lanaca, koji su dosad uvek u ponudi imali i svinjetinu i mešano mleveno meso, tih artikala više nema – rekla je Knežević.

– Ljudi su u strahu, mnogo njih novac štedi kako bi podmirio troškove energenata, a tek kad vide što im ostane, odlaze u kupovinu namirnica. U Hrvatskoj je poseban problem s penzionerima, koji imaju izuzetno niske penzije, a posebno će ih sve to pogoditi jednom kad one budu izražene u evrima – kaže Knežević.

Preporučujemo