Kao što smo već navikli, kao i godinama unazad, krajem ovog mjeseca počinje zimsko računanje vremena. U noći izmedđu subote ui nedjelje treba d
da vratite vaše satove jedan sat unazad, i time završava ljetno računanje vremena, koje je počela krajem marta. Ono je počelo 27. marta i završava se u nedjelju, 30. oktobra u tri sata ujutru. Vrijeme u tri sata u nedelju, 30. oktobra računa se kao dva sata, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

Ne zaboravite da pomerite kazaljke
Naši računari, mobilni telefoni i svi drugi savremeni uređaji koji pokazuju tačno računanje vremena, automatski će da pređu na zimmsko računanje vremena, ali ako imate i dalje neki analogni uređaj ili pokazivač vremena koji ” ne zna” da automatski uradi tu radnju, ne trebate zaboraviti da sami pomjerite kazaljke jedan sat unazad, odnosno sa 3.00 na 2.00.

Ne zaboravite da POMERITE KAZALJKE na satu! Evo rešenja dileme da li spavamo duže ili kraće
Još nije postignuta saglasnost o prijedlogu koji je dala Evropska komisija od prije četiri godine da se ukine sezonsko pomjeranje sata posljednje nedjelje u martu, odnosno u oktobru. Prijedlog je 2019. podržao Evoropski parlament, ali treba da ga usvoje države članice, koje još to nisu učinile, i ne zna se kada bi se to moglo dogoditi.Ne zaboravite da pomerite kazaljke! - Valjevo

Prema savjetima ljekara i stručnjaka, u noći pomjeranja sata dobro je ići na spavanje spavati ranije ili sljedeći dana odspavati duže da bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme. Loš san utiče i na imunitet, pa treba pripaziti na unos zdravijih namirnica. Zdrav san može da poremeti korištenje elektronskih uređaja, pa izbjegavajte prije spavanja da gledate TV ili koristite mobilni telefon. Takođe, smanjite količinu kafe koju inače pijete.

Postupno mijenjajte ritam, pa nekoliko dana prije promjene krenite na spavanje 15 minuta ranije i budite se 15 minuta ranije. Imajte na umu da je odraslima potrebno najmanje sedam sati sna.

Preporučujemo