Početak nove godine predstavlja optimalan trenutak za pažljivo planiranje finansijskih poteza i investicija. S obzirom na izazovnu ekonomsku i geopolitičku situaciju koja je oblikovala prethodne godine, postavlja se pitanje kako najbolje iskoristiti svoj novac u 2024. godini.

Mnogi koji su dugi niz godina pažljivo štedeli, suočavaju se s gubicima usled visoke inflacije koja je značajno umanjila vrednost njihovih ušteđevina. Stoga, odluka o daljem čuvanju novca “u slamarici” postaje upitna, a početak godine pruža izvanrednu priliku za razmatranje alternativa kao što su ulaganje u nekretnine, berzu ili čak kriptovalute – mada ova poslednja opcija može izazvati skepticizam među finansijskim stručnjacima.

Stručnjaci poput Rade Rakočevića, osnivača Senzal Capital Beograd, prognoziraju različite perspektive za različite oblasti investiranja u 2024. godini. Veruje se da će akcije na američkim berzama ostvariti značajan rast, dok se u Evropi očekuju niži prinosi. Rakočević smatra da će cene obveznica porasti, dok će se zlato vrednovati u manjoj meri. Očekuje se oporavak sektora koji su bili pogođeni rastom i visokim kamatnim stopama, posebno mala i srednja preduzeća u tehnološkom sektoru.

S obzirom na kompleksnu geopolitičku situaciju, Rakočević upozorava na velike neizvesnosti u 2024. godini. Sa izborima u mnogim zemljama, uključujući Tajvan, Evropski parlament i predsedničke izbore u SAD-u, očekuje se da će globalna ekonomska kretanja biti znatno uticati na tržišta. Dodatno, postoji rizik od novih lokalnih sukoba širom sveta, što će rezultirati volatilnim berzanskim godinama.

U svetlu ovih izazova, strateško planiranje postaje ključno. Rakočević ističe važnost diversifikacije lične imovine kako bi se upravljalo rizikom. Naglašava da ulaganje u samo jednu vrstu imovine može izložiti investitora oscilacijama tržišta, dok diversifikacija pruža zaštitu. Ulaganje u akcije ili fondove na svetskim berzama preporučuje se kao optimalna strategija.

Određivanje ličnog profila investitora, koji obuhvata vremenski horizont i sklonost ka riziku, postaje ključni prvi korak u procesu investiranja. Na osnovu tog profila, odabir određene vrste imovine u portfoliju postaje personalizovan i prilagođen ciljevima investitora. Važno je naglasiti da diversifikacija ne samo da pruža finansijsku sigurnost već i omogućava investitoru da ostvari svoje specifične ciljeve, bilo da se radi o ranijoj penziji, obezbeđenju kapitala za naslednike, pasivnom prihodu ili školovanju dece.

Upravljanje rizikom, dugoročno, strpljenje i disciplina u investiranju ključni su elementi uspešne strategije. Rakočević podseća investitore na važnost ostavljanja investicija čak i tokom negativnih faza tržišta, s obzirom na prirodne cikluse ekonomije i berze. Konačno, naglašava važnost kontinuiranog učenja i investiranja u znanje kako bi se donosile informisane odluke, ističući kurseve koje nudi njegova kompanija kao izvor vrednih informacija.

Preporučujemo