Lišajevi, često poznati kao crveni osip u obliku kruga na koži, predstavljaju uobičajenu pojavu s kojom se mnogi susreću. Važno je napomenuti da medicinska zajednica ne koristi “lišajeve” kao dijagnostički izraz, no stanje se često opisuje na taj način u svakodnevnom govoru. Ova infekcija kože uzrokovana gljivičnim vrstama poput Epidermophytona, Microsporuma i Trichophytona može se pojaviti u bilo kojoj dobi, s češćim slučajevima u adolescenciji.

Simptomi lišajeva uključuju pojavu crvenih osipa u obliku kruga na koži, pri čemu osipi mogu ili ne moraju izazivati svrbež. Ova infekcija često se javlja tijekom ljetnih mjeseci, s posebnim naglaskom na učestalosti infekcija vlasišta kod djece.

Prijenos lišajeva događa se putem direktne kožne ili kontaktne izloženosti zaraženim osobama, životinjama ili kontaminiranim predmetima poput odjeće, češljeva i obuće. Liječenje lišajeva temelji se na primjeni antifungicidnih sredstava, koja se u blažim slučajevima primjenjuju topički, dok teži slučajevi zahtijevaju sustavne terapije koje se primjenjuju tijekom duljeg razdoblja.

Karakteristično za lišajeve je pojava kružnog osipa na koži, često srebrnkastog izgleda, koji može postati ljuskast i izazvati svrbež. Važno je napomenuti da se lišajevi mogu širiti i proširivati iz središta prema van, a u naprednijim slučajevima infekcija može zahvatiti veće površine kože.

Prijenos lišajeva nije ograničen samo na direktan kontakt s zaraženom osobom ili životinjom, već se može dogoditi i putem kontaminiranih predmeta. Razumijevanje načina prijenosa ključno je za prevenciju širenja lišajeva. Ovo stanje, iako obično nije ozbiljno, zahtijeva pravovremeno liječenje i pažljivu higijenu kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Preporučujemo