Malo ljudi zna da magneti na hladnjaku mogu utjecati na zdravlje, oduvijek su popularni, predstavljaju lijepe uspomene s putovanja i još mnogo toga, sigurni smo da ste čuli od svojih prijatelja ili rodbine koji su vam rekli da ih nećete zaboraviti, donijet ćeš im neke zgodne male magnete s mjesta na koje putuješ. Profesor fizike i nauke Jurij Mihajlovski također se dotaknuo ove teme pa je odlučio s vama podijeliti na što trebate pripaziti:

“Ako govorimo o konvencionalnim magnetima za frižider, oni su napravljeni od ferita koji stvaraju prilično slabo magnetno polje. Međutim, sada možete da kupite i druge vrste magneta, koji su napravljeni od neodima, gvožđa i bora, a koji su dovoljno snažni da utiču na uređaj. U ovim slučajevima bolje je koristiti feritne magnete”, rekao je on, pa je dodao i ovo:

 

“Takođe, ako iz nekog razloga u našem telu postoji nešto što sadrži gvožđe, ne bi trebalo da se približavamo magnetima jer mehanički to može prouzrokovati privlačenje ili odbijanje, što nije baš dobro. To važi, na primer, za ljude sa ugrađenim pejsmejkerima. Međutim, magnetno polje se vrlo brzo smanjuje sa daljinom. Na udaljenosti već od 10 centimetara neće biti interakcije”.

Preporučujemo