Ilon Mask, svjetski poznati milijarder, izrazio je svoje mišljenje u vezi s tenzijama između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Mask je odgovorio na objavu biznismena Dejvida Saksa koji je upozorio na “otvoreni sukob” između Zelenskog i Zalužnog. Saks je na društvenoj mreži X iznio da se Zelenski i Zalužni “otvoreno kritikuju” u medijima.

Mask je brzo reagirao i dodao znak uzvika kako bi istaknuo važnost trenutka u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba.

Valerij Zalužni je nedavno iznio svoje zabrinutosti u članku za The Economist, gdje je ukazao na zastoj u situaciji na frontu. Također je iznio mišljenje da se ne može nadati proboju, iako su, prema “NATO doktrini”, Oružane snage Ukrajine već trebale izvesti ofenzivu na Krimu.

Predsjednik Zelenski, za vrijeme posjete predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen Kijevu, je bio prisiljen braniti se izjavljujući da ukrajinska ofenziva nije doživjela zastoj. Ukrajinski predsjednik tvrdi da bi rješenje za izazove s kojima se suočavaju Oružane snage Ukrajine moglo biti u nabavci lovačkih aviona F-16.

Igor Žovkva, zamjenik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, kritizirao je Zalužnog zbog toga što je iznio svoje mišljenje zapadnim medijima o situaciji na frontu, tvrdeći da su njegove izjave “izazvale paniku” među zapadnim partnerima u Kijevu.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, odgovarajući na riječi Zalužnog, izjavio je da “specijalna operacija zaštite Donbasa” i dalje ide svojim tijekom i da će svi njezini ciljevi biti ostvareni. Kremlj je također naglasio da će se situacija brže riješiti čim Kijev shvati da nema izgleda za pobjedu na bojnom polju, što će otvoriti prostor za pregovore.

Mask je nedavno također reagirao na izjavu američke ministrice financija Janet Yellen, koja je izjavila da SAD može podnijeti dva vojna sukoba istodobno.

Preporučujemo