Iako je poznato kao jako poznata biljka koja se koristi u svrhu liječenja, ricinus je najsmr*onosnija biljka na planeti, ako se ovako upotrebljava. Priroda je kroz mnoge biljke podarila prirodne lijekove, za skoro sve bolesti, ali također treba napomenuti da na poljima i livadama trebaju opasnosti u vidu smr*onosnih biljaka.

Ricinus (Ricinus communis) - Plantea
Ako ste ostali zbunjeni kako se ricinus koristi u svrhu liječenja donosimo vam odgovor u nastavkuu. Naime, termička obrada ubija sve toksine. Ipak, morate da znate da je ricinus najopasnija biljka na svijetu. Sadrži vrlo toksična jednjenja, ricin i ricinin, a sjemenke su smr*onosne – samo 4 do 7 sjemenki može da dovede do sm*ti. Manje doze mogu da izazovu nepopravljivu štetu na srcu, jer jedinjenje ricin razara tkiva u tijelu.

Ricinus (Ricinus communis) | Pijani Tvor

Otrovni su svi njeni djelovi, ali je koncentracija otrova najveća u sjemenkama. One sadrže jedan od najopasnijih otrova uopšte, a najpotentniji biljni otrov svakako. Trovanja ricinusom mogu biti namjerna ili slučajna.U našoj sredini evidentirano je nekoliko slučajeva zadesnog trovanja. Namjerna trovanja su rijetka (ili se rijetko dokazuju). Ovakva trovanja ekstrahovanim otrovom ove biljke kao metod eliminacije političkih protivnika koristile su tajne službe bezbjednosti nekih zemalja, a i danas on može biti oružje bioterorizma, navodi dr Mirjana Isailović, spec. urgentne medicine i subspec. kliničke toksikologije.Ricinus – Ricinus communis | Biovrt - u skladu s prirodom

Udisanjem praha osušene ili spaljene biljke može doći do pojava otežanog disanja, kašlja, sviranja u grudima. Direktan kontakt sa biljkom može u osjetljivih osoba da dovede do pojave crvenila, svraba i plikova na koži. Srbi često posade sjemenke ricinusa u saksije. Ukoliko nisu dovoljno edukovani, trebalo bi da izbjegavaju ovu biljku jer su posljedice po zdravlje opasne.

Preporučujemo