“Nemam se čega stideti”, odlučno izjavljuje Azemina, mlada pastirica koja zajedno sa svojim ocem brine o velikom stadu od čak 500 ovaca, istovremeno se posvećujući svojem obrazovanju na fakultetu.

Mlada Azemina i njen otac Hasan predstavljaju inspiraciju i jasno pokazuju da beg iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo, kao što su Nemačka ili Austrija, ili čak rad na tzv. “baušteli” ili čišćenje tuđih WC-a, nisu jedina opcija za mlade ljude. Porodica Prokošak živi na planinskom Kupresu, gde se oslanjaju na svoju zemlju i na ogromno stado ovaca koje neguju s ljubavlju. Počeli su kao porodični posao, a vremenom su im se pridružila i deca. Hasan veruje da će ovako naučiti svoju decu vrednosti teško zarađenog novca.

Mladu Azeminu, koja ima samo 19 godina, ne zanima da se stidi svog ruralnog porekla. S ponosom nosi svoje opanke, dok je video-priča o njihovom životu na selu, objavljena na YouTube kanalu pod nazivom “Srednja Bosna”, i dalje popularna i privlači pažnju više od milion i po ljudi.

Na pitanje da li se stidi svog života na selu i svog obuća, Azemina odgovara hrabro: “Nemam potrebe da se stidim. Svako treba da živi svoj život onako kako želi. Međutim, volela bih da vidim više mladih ljudi koji se bave poljoprivredom i zarađuju na taj način, umesto da se provode svako veče.”

Upitana da li je bila jedina takva među svojim vršnjacima, devojka odgovara: “Ne, nije. Ima nas još.” Iako se priprema da postane policajka zahvaljujući obrazovanju na Policijskoj akademiji, Azemina, kao osoba koja potiče s sela, nije strana nijednom poslu. Spremna je da zasuče rukave i suoči se s bilo kojim zadatkom. Na selu, kao i svuda drugde, uvek ima posla, od ranih jutarnjih časova do zalaska sunca.Njen otac Hasan to odlično zna i sa ponosom ističe: “Ponosan sam na svoju decu. Svi bi poželeli ovakvu decu.”

Nedavno je jedan čovek iz Srbije odlučio da im pokloni deset ženskih jagnjadi. Hasan je ponosno odbio, rekavši: “Hvala ti, ali imamo sve što nam treba.” Ova priča privukla je pažnju mnogih, jer pokazuje da sve počinje od vaspitanja i porodice.Hasan dodaje: “Ko ne nauči da ceni ono što ima, nikada neće znati pravu vrednost stvari.” Mlada i vredna Azemina privukla je pažnju mnogih, pa ne čudi što mnogi veruju da će jednog dana biti prava sreća za porodicu u kojoj postane snajka.

Preporučujemo