Tijekom sedam desetljeća, kraljica Elizabeta II vladala je Velikom Britanijom, a njezini podanici su je s ljubavlju zvali “voljenom bakom”. Premda je javno stjecala reputaciju blage i ljubazne osobe, mnogi su znali da se iza te vanjštine krije snažna i zahtjevna osobnost. U stvarnosti, bila je poznata po svojoj neupitnoj disciplini, strogoj pridržavanju protokola i pedantnoj kontroli nad svakim aspektom svoje vladavine. Malo ljudi ima uvid u pravi karakter kraljice Elizabete II izvan njezine javne uloge. Većini Britanaca ostaje u sjećanju kao odanu kćerku i nepokolebljivu vladaricu. S iznimnim umijećem uspijevala se nositi s kompliciranim obiteljskim odnosima te je uvijek davala prioritet očuvanju obiteljske cjelovitosti.

Kada je imala samo 21 godinu, pred nacijom je izjavila: “Pred svima vama obećavam posvetiti cijeli svoj život vašoj službi, bilo da taj život bude dug ili kratak.” I ostala je vjerna toj prisegi. Jedan od razloga zašto nikada nije abdicirala s trona je taj što je vjerovala da je monarhija doživotna dužnost. Iako je svake godine imala samo dva slobodna dana, Božić i Uskrs, bila je predana strogom i organiziranom rasporedu.Njezina jutra započinjala su laganim kucanjem na vrata točno u 8 sati, a njezina služavka bi joj tada donijela pladanj s čajem na noćni stolić. Nakon što bi povukla zavjese i uključila BBC Radio Four, koji je redovito slušala, prepustila bi se svojoj omiljenoj jutarnjoj emisiji koju je vodio John Humphreys prije njegova umirovljenja 2019. Dok je ispijala čaj, njezina djevojka bi pripremala kadu za nju.

Njezin doručak bio je skroman, sastojao se od žitarica u plastičnoj posudi, tosta i Oxford marmelade. Kasnije bi s privatnom tajnicom, koja ju je redovito posjećivala, pregledavala važne državne dokumente i obaveze. Kada su očekivali posjete veleposlanika ili investitora, pažljivo bi proučavala brifing materijale. Prije lagane ručka u 13 sati popila bi gin, naviku koju je održavala sve do svoje 96. godine, kada joj je liječnik savjetovao da prestane s alkoholom. U 14:30 bi prošetala svog korgija. Vrijeme za popodnevni čaj dolazilo je u 17 sati, a u 18 sati, kraljica bi ponovno sjela za svoj stolić s pićem. Večera je bila poslužena u 20:15, iako su se kraljica i princ Philip nekim večerima razdvajali zbog svojih različitih interesa i obveza.

S dubokim uvjerenjem u dobročinstvo ljudi, kraljica je uvijek gajila nadu u najbolje u njima. Iako je uvijek bila spremna pomoći svojim susjedima, pazila je da se ne miješa u njihove živote. Intervenirala bi samo kad bi to bilo apsolutno potrebno, pažljivo vagajući svaku odluku.

Preporučujemo