Niže temperature vazduha koje trenutno beležimo predstavljaju ozbiljnu opasnost, posebno za hronične bolesnike, među kojima su osobe sa oboljenjima krvnih sudova, kao što je ateroskleroza. Dr. Hrvoje Tiljak izražava zabrinutost zbog povećanog rizika od srčanog udara kod ovih pacijenata, jer se niskim temperaturama vazduha dodatno sužavaju krvni sudovi, što može izazvati problem u snabdevanju srca krvlju. Savetuje se poseban oprez, naročito za ovu populaciju, koja bi trebala preduzeti dodatne mere predostrožnosti tokom hladnih dana.

Starijim osobama i dijabetičarima takođe se preporučuje oprez, budući da oni često imaju problema sa krvnim sudovima, često i bez prethodne dijagnoze. Dr. Tiljak naglašava važnost izbegavanja izlazaka tokom najhladnijeg dela dana, naročito rano ujutru ili uveče. Umesto toga, preporučuje se izlazak usred dana, adekvatno oblačenje i izbegavanje naglog izlaska iz toplih prostorija na niske temperature. Takođe, otvaranje prozora i provetravanje prostorije pre izlaska može pomoći telu da se postepeno prilagodi spoljnim uslovima.

Na vetrovitim danima, posebna pažnja treba se posvetiti zaštiti usta i grla, koristeći maramu ili šal. Izlaganje vetru može uzrokovati prehladu i upalu grla, posebno uz prisustvo niskih temperatura. Dr. Tiljak preporučuje izbegavanje gužvi, naročito u zatvorenim prostorima poput tržnih centara, i preporučuje nošenje maske u takvim situacijama.

S obzirom na aktuelnu situaciju sa gripom i koronavirusom, lekar upozorava da se već beleži povećan broj slučajeva oboljenja, posebno među starijom populacijom. S povratkom dece u škole očekuje se porast broja zaraženih, pa se naglašava važnost zaštite kako bi se smanjio rizik od oboljenja. Osim toga, izbegavanje hladnih pića nakon izlaska iz hladnog okruženja te zagrevanje tela toplim napicima poput čaja ili kakaa preporučuje se kao dodatna mera opreza.

Hroničnim bolesnicima i starijim osobama savetuje se da redovno prate svoju terapiju, a ukoliko primete bilo kakve promene ili pogoršanje stanja, odmah se jave svom lekaru umesto da pokušavaju samostalno menjati terapiju. Takođe, naglašava se važnost redovne i kvalitetne ishrane, posebno tokom hladnijih dana, kada starijima i hroničnim bolesnicima može biti izazovno često ići u nabavku namirnica. Preporučuje se pravljenje plana i spiska namirnica za nekoliko dana kako bi se smanjila potreba za čestim odlascima u kupovinu, što može olakšati održavanje adekvatne ishrane tokom zimskih meseci.

Preporučujemo