Jozef Fricl (88), iz Austrije, čiji je zločin šokirao svet, držeći svoju ćerku u zarobljeništvu u podrumu više od dve decenije, sada je, prema novom psihološkom izveštaju, stariji čovek koji pati od demencije i povremeno živi u svetu fantazija, u kojem sebe vidi kao pop zvezdu. Fricl se trenutno nalazi u zatvoru od 2009. godine, a novo dijagnostifikovano stanje, koje uključuje teški poremećaj ličnosti i naprednu demenciju, izgleda da ga čini bezopasnim prema proceni forenzičkog psihijatra Heidi Kastner (61).

Priča o Friclu i njegovim zlodelima potresa javnost i ostavlja mnoge pogođene. Prema austrijskim medijima, Fricl je zadržao svoju ćerku u podrumu u Amštetenu više od 24 godine i sa njom dobio sedmoro dece. Suđenje za incest rezultiralo je njegovim zatvaranjem, a sadašnji izveštaj o njegovom mentalnom stanju sugeriše na to da je njegova opasnost znatno smanjena zbog demencije.

Forenzički psihijatar Heidi Kastner, koja je napisala ovaj izveštaj, tvrdi da je Fricl sada klasifikovan kao bezopasan zbog napredne demencije koja značajno utiče na njegovu sposobnost razmišljanja i snalaženja u stvarnosti. Izveštaj sugeriše da su dalji zločini malo verovatni, s obzirom na njegovo sadašnje stanje. Takođe se napominje da je Fricl fizički slab i oslanja se na štake za hodanje.

Advokatica Jozefa Fricla, Astrid Vagner (60), uspela je izboriti novi izveštaj koji bi mogao značiti promenu uslova njegovog boravka. Postavlja se pitanje da li će Jozef Fricl uskoro biti smešten u državni starački dom ili će ostati trajno smešten u zatvorskoj ambulanti, u zavisnosti od toga kako se dalje bude razvijala njegova situacija i procene stručnjaka. Vagner naglašava da se trenutno razmatraju opcije za njegovo smeštanje u cilju pružanja odgovarajuće brige i nadzora, uzimajući u obzir i Friclovu starost i zdravstveno stanje.

Preporučujemo