O onom što je bilo, ali i o onom što čeka najboljeg tenisera na svijetu, našeg asa, Novaka Đokovića, odlučio je da govori i dr Abul Rizvi,australijski kolumnista i bivši zamjenik sekretara Odeljenja za imigraciju:

Tennis: The pressure is on Novak Djokovic to be the best in history | Marca

– Vlada Albanezea mora da ukine Novaku Đokoviću trogodišnju zabranu ulaska u Australiju, koju je ranije ove godine uvela Morisonova vlada – istakao je Rizvi.

On ima samo jedan apel za Novaka.

– Da sam Novakov advokat, postavio bih tri pitanja. Prvo: Ako moj klijent nije ispunio zakonske uslove, zašto ste mu dali vizu? Drugo: Ako ste bili zabrinuti zbog vize mog klijenta, zašto niste otkazali pre nego što je ušao u avion. Treće: S obzirom na to da ste mu dali vizu, a nijedna okolnost se nije promenila od tada, po kom osnovu možete da otkažete vizu?Novak Đoković progovorio o kraju karijere - N1

Na kraju je Rizvi raskrinkao sva dešavanja koja su prethodila Australijan openu za 2022. godinu.

novak đoković ne igra na us openu | Sport | Ostali sportovi
– Endrjuz pokušava da odvrati pažnju od užasnog načina na koji je vodila slučaj. Saga o Đokoviću počela je u novembru prošle godine kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova (DHA) njemu i nizu drugih tenisera i funkcionera koji su bili u identičnim okolnostima odobrilo vizu. Nakon što je odobrio vizu, DHA je implicitno rekao da je Đoković ispunio zdravstvene odredbe Zakona o migracijama. Odgovori koji je DHA dao Senatu imali su za cilj da prikriju grešku u dodeli vize Đokoviću. Kada je Đoković objavio na društvenim mrežama da je dobio vizu i da dolazi u Australiju, izbio je bes javnosti. Prvobitni odgovor Skota Morisona bio je da okrivi vladu Viktorije za to što je Đokoviću odobrila izuzeće, rekavši da je to u potpunosti stvar vlade Viktorije i da Komonvelt prihvata svako medicinsko izuzeće koje daju vlade država. Ovo je bio odraz tadašnje politike australijske vlade, a 24 sata pre nego što je Đoković sleteo, politika Morisonove vlade je promenjena. Zvaničnici australijskih graničnih snaga (ABF) više ne bi prihvatali izuzeća državne vlade, već bi išli dalje kako bi utvrdili da li su važeća. Đoković je bio prva osoba na koju je primenjena nova politika. Po dolasku na aerodrom u Melburnu, Novak je detaljno ispitivan, njegova viza je ukinuta jer se smatralo da predstavlja rizik za javno zdravlje. Odveden je u imigracioni pritvor u hotel u Melburnu, koji je za azilante – zaključio je on.

Preporučujemo