Znate li ko je dječak sa fotografije? Možda su ga neki i prepoznali budući da mu je pogled ostao nepromijenjen, a u pitanju je jedan od majstora borilačkih vještina i glavni glumac filmova tog žanra, Žan Klod Van Dam.

Žan Klod 18. oktobra puni 62 godine, a stekao je planetarnu slavu o kojoj mnogi mogu samo da sanjaju. Ipak dečak sa fotografije teško da je mogao i da nasluti šta mu sve život sprema. Karirana košuljica zakopčana do samog grla, naočare za vid velike dioptrije i modrice po tijelu zbog vršnjačkog na*ilja, nisu obećavali mnogo bolešljivom Van Damu tokom školskih dana kojih se nerado sjeća.

 

Žan Kladov otac ga je iz tog razloga sa 11 godina upisao na karate. On se trudio i da sina psihološki ojača, kako bi on bio ne samo fizički sposobniji, već i mentalno jači. Rezultat napornih treninga bio je taj što je Žan Klodov trener u njemu prepoznao talent i vježbao je sa njim 3-4 puta nedeljno, duplo više nego sa ostalim učenicima. Nekadašnji nesigurni dječak koga su mnoga djeca maltretirala je sa svega 18 godina dobio crni pojas, a 1980. je postao evropski prvak u karateu. On je tokom karate karijere imao 44 pobjeda i svega 4 poraza.

 

Žan Klod je uporedio gradio glumačku i sportsku karijeru. On se i dalje takmičio kao kikbokser, a u ovom borilačkom sportu imao je velike rezultate. Poznati glumac je recimo od 19 borbi imao 18 pobeda i sve je dobio nokautom. Jedini poraz bio je iz razloga što je on slučajno udario nekoga i zaradio diskvalifikaciju.

Van Dam je prije svega zaljubljenik u balet, iako mnogima to djeluje nespojivo sa njim. On je počeo da trenira i balet sa 16 godina. Balet mu je dao neku vrstu gracioznosti u njegovim kasnijim borilačkim potezima, a pomogao mu je i da usavrši balans i preciznost. Poznato je da je glumac izjavio da je balet naporan poput borilačkog sporta, kako fizički tako i psihički.

 

Žan Klod je rodom iz Belgije, njegovi maternji jezici su francuski i holandski. On se poslije tinejdžerskog perioda zaputio u Ameriku kako bi okušao sreću. Žan Klod u početku nije dobro znao jezik i živio maltene kao beskućnik. Poznat glumac je kasnije izjavio da mu je u savladavanju engleskog pomoglo gledanje crtanih filmova od malih nogu, pogotovo Kremenka i Kamenka. Kao glumac kome se posebno divio uvijek je isticao Čarlija Čaplina.

Preporučujemo