Srpska Nova godina večeras je postavila lekarima zahtevan zadatak. Na dočeku pravoslavne Nove godine u Beogradu angažovano je ukupno šest ekipa Hitne pomoći. Doktorka Olja Mirković izjavila je da je primarni problem sa kojim se suočavaju rad sa maloletnicima u alkoholisanom stanju.

Dogodilo se ukupno 113 incidenata, od kojih se 26 dogodilo na javnim površinama, uglavnom u alkoholiziranim tinejdžerima. Doktorka Olja Mirković noć opisuje kao burnu za ekipu Hitne pomoći. Pored problema pijanih adolescenata, bilo je i slučajeva povreda nanesenih hladnim oružjem.

Dr Mrković je u intervjuu za “RTS” izrazio zabrinutost zbog rasprostranjenosti alkoholisanih adolescenata, pre svega uzrasta od 13 do 15 godina. On je pozvao roditelje da budu oprezni u pogledu boravka dece.

Posebno je zaprepastio slučaj mlade devojke, koju je prolaznik na Kalemegdanu otkrio u alkoholisanom stanju i odmah prijavio.

Nakon što ju je otkrio zabrinuti prolaznik, mlada djevojka je hitno odvezena na Odjeljenje toksikologije. Dr Mirković je, vidno potresen, istakao važnost usmjeravanja pažnje na dobrobit djece.

Sukob s noževima dogodio se na tri različite lokacije u gradu.

Dr Olivera Mirković navodi da su se slučajevi sukoba sa šikarnim oružjem dešavali na tri različite lokacije u Beogradu. Svim osobama koje su zadobile povrede pružena je odgovarajuća medicinska pomoć i sada su u stabilnom stanju. Naime, 17-godišnji dječak, koji je također među povrijeđenima, prebačen je u Urgentni centar nakon početne obrade rana.

Poput sata, noć je sa sobom donijela mnoštvo hroničnih pacijenata, prvenstveno osoba koje boluju od astme, hipertenzije, mentalnih poremećaja i raznih oblika raka.

U toku noći ukupno je izvršeno 113 intervencija 22 ekipe Hitne pomoći, od kojih je 26 bilo na javnim lokacijama.

Preporučujemo