Danas vam donosimo još jednu zanimljivu priču koja stiže od bračnog para iz Negotina, par se odlučio baviti proizvodnjom najskupljeg začina na svijetu!

Mladni bračni par koji stiže iz Negotina, prenosi detalje svog života a tiče se proizvodnje najskupljeg začina na svijetu, Saša i Neda Nikolić su navodno jedini u Srbiji koji se bave ovakvom djelatnosti. U daljnjem nastavku odlučili su podjeliti detalje pa i to kako su došli na samu ideju za uzgajanjem ove biljke.

Sašina djelatnost je prvenstveno bilo predavanje na elektro predmetima u jednoj od srednjih škola na području Srbije, naime Saša je dugo godina radio kao profesor dok je njegova supruga radila kao nastavnica matematike i fizike.

Kako mladi bračni par navodi, svoju ideju su pronašli na internetu gdje su u jednom od medija pročitali kako je šafran veoma cijenjen i skupocjen pa navode:

“Videli smo putem medija da je šafran najskuplji začin na svetu, raspitali se, uvideli da se može uzgajati kod nas i tako je sve krenulo. Nismo najpre znali gde da nabavimo lukovice, jer se cvet tako sadi. Kod nas nismo pronašli pa smo 20.000 lukovica kupili u Francuskoj. Zasadili smo ih na 10 ari našeg zemljišta u obližnjem selu Tamnič, a prve godine smo imali oko 20 grama začina ” – izjavio je Saša.

Ova nevjerovatna biljka uzgaja se u ljetnom periodu, konkrentno u Avgustu, lukovica iznosi po 20 do 30 centi evra po komadu a berba ove biljke je predviđena u mjesecu oktobru. Kako smo otkrili, stabiljka ove biljke je sve do mjeseca maja zelena a biljka sama po sebi ne zahtjeva puno njege i potrebno je samo okopavati s vremena na vrijeme, bez naročitog zalijevanja jer je biljka takva da ne zahtjeva preveliku vlagu. Cvjetanje se dešava u oktobru i u periodu od dvije sedmice navodi se kako svi cvjetovi moraju biti pobrani.

“Kada smo krenuli, ogradili smo parcel zbog divljih svinja, a samo jednom smo imali peh da srna preskoči ogradu i popase deo zasada. Inače, cvet beremo nekoliko sati tokom dana jer je prenaporno biti duže savijen, a i obrano cveće treba što pre da se odvoji od tučka. Tučak zatim sušimo tako što ga poređamo na drvenom ramu, odnosno prirodnoj svili koja je na ramu ” – dodao je Saša.

Navodnjavanje za ovu biljku kako smo rekli nije potrebno jer ne zahtjeva naročito velike količine vode, to ne važi jedino kada je u pitanju velika suša. Lukovice ove biljke imaju tendenciju da se same razmnožavaju od druge godine i tada je kako i sam bračni par koji se upustio u ovu avanturu navodi, prinos je barem 7 puta veći a naredne godine on se duplira. Sve do pete godine Lukovice se mogu održavati a tada je potrebno napraviti novi rasad i obnoviti ovu nevjerovatnu biljku.

“Mogu da kažem da smo zadovoljni, posao je baš veliki u oktobru, inače tokom godine nije. Izađemo iz stana, odemo na svež svež vazduh, a tu je i zarada koja za sada nije prevelika, ali nastavljamo sa radom. Još uvek nismo dostigli kilogram začina” – kazao je Saša. Impresioniran uzgojem Saša je dodao da je i sam eksperimentisao u kuhinji sa ovom biljkom te da je očaran rezultatima pa dodaje:

“Šafran je izuzetno jakog mirisa, ima pun ukus. Probali smo ga, stavili u pilav recimo, probali smo ga sa piletinom, sa muslijem. Sin je pravio sladoled i dodao šafran. Taj začin ide i u slana i slatka jela” – dodao je.

Kako saznajemo čak jedan gram ove nevjerovatne biljke na svjetskom tržištu kotira od 30 do 40 evra, dok je kod nas nešto manja cijena i iznosi oko 10 evra, za jedan kilogram potrebno je obrati od 150 do 200 hiljada cvjetova.

 

Preporučujemo