Dvojica mladića koji su bili uhapšeni zbog sumnje da su nanijeli teške povrede vršnjaku u dvorištu škole u Kaluđerici pušteni su na slobodu.Šesnaestogodišnji tinejdžer, čije ime i prezime su poznati redakciji, brutalno je pretučen 21. oktobra u školskom dvorištu u beogradskom naselju Kaluđerica, nakon što su ga dva punoletna mladića ozbiljno povrijedila.

Policija u Grockoj, u saradnji sa Drugim osnovnim javnim tužilaštvom, privela je N. Ž. (20) i D. M. (19), koje sumnjiče da su počinili krivično djelo nanošenja teških tjelesnih povreda. Međutim, nakon saslušanja, pušteni su na slobodu.

Očekuje se operacija za prelom nosa na dva mjesta

  • Moj sin je pretrpio teške tjelesne povrede, uključujući prelom nosa na dva mjesta i slomljenu jagodičnu kost, zbog čega će mu biti potrebna operacija. Duboko sam zabrinut za svoje dijete i našu porodicu, jer smo nakon tog napada počeli dobijati ozbiljne prijetnje – izjavio je G. O., otac povrijeđenog mladića za Kurir.
  • Moj sin je tog dana otišao da se sastane sa prijateljima i jednim drugarom (18) iz kraja, koji je prije mjesec dana napustio svoj dom navodno zbog porodičnog nasilja. Taj drugar je imao djevojku i sve više vremena provodio s njom, a njegovi prijatelji su ga zadirkivali rekavši mu: “Šta ćeš s njom, ostani s nama” i “Zašto si tako zaljubljen, zašto ti ona treba?” Bilo je to kao šaljive primjedbe, ništa ozbiljno.

Najgore je prošao moj sin

Prema riječima zabrinutog oca, njegov sin i prijatelji su pristali vidjeti se u školskom dvorištu.

  • Taj prijatelj se povukao sa strane, a dva mladića od 20 godina počela su napadati mog sina i dvojicu njegovih prijatelja koji su došli s njim. Moj sin je najgore prošao, šutirali su ga rukama i nogama, a kada je pao na tlo, valjda su se uplašili i pobjegli – rekao je otac i dodao:
  • Međutim, jedan od napadača se vratio i zaprijetio im: “Ako nas prijavite, napast ćemo vas nožem!” Jedan od prijatelja odmah me je nazvao, i odvezao sam sina u bolnicu. Dok smo čekali brojne analize i dijagnostiku, moju suprugu su zvali sa skrivenih brojeva i prijetili joj. Mladić je rekao da ćemo biti ubijeni ako prijavimo slučaj, te da će baciti bombu na našu kuću.

Pretnje su prijavljene policiji

Zabrinuti otac navodi da su i te prijetnje prijavljene policiji. – Uhapšeni mladići su, zapravo, brat od djevojke s kojom se druži taj prijatelj koji je napustio kuću, i njegov prijatelj. Do sada su bili uhapšeni zbog različitih krivičnih djela. Priznali su na saslušanju u policiji da su napali i pretukli mog sina, kao i da su prijetili putem telefona. Nakon toga su pušteni na slobodu – tvrdi zabrinuti otac i ističe da je takvo ponašanje nedopustivo, jer je mogao ostati bez svog djeteta.

  • Prema mojim saznanjima, neki od sudionika zločina su identificirani, dok neki još uvijek nisu. Radi se o teškom krivičnom djelu prema članu 121 stav 3 Krivičnog zakonika, za koje je predviđena kazna zatvora u trajanju od jedne do osam godina, s obzirom na to da je žrtva maloljetna osoba. Očekujemo učinkovito postupanje tužiteljstva u razotkrivanju ovog zločina i kažnjavanju počinitelja – izjavila je advokatica Babić.

Preporučujemo