Krizantema je široko prepoznata kao simbol koji duboko promišlja o prolaznosti života, neizbježnosti smrti i unutarnjem stresu koji takav ishod prati. Zbog te duboke simbolike, krizantema postala je nezaobilazni element u cvjetnim aranžmanima koje ostavljamo na posljednjem počivalištu naših voljenih preminulih.

Njeni cvjetovi, iako blistavi prikaz početka zimske ljepote, kod nas se često povezuju s konceptima smrtnosti, prolaznosti i moralnom tjeskobom. U starogrčkoj kulturi, krizanteme su se vjerovale imati moć odbijanja zlih duhova. No, istovremeno se smatralo da bi sakupljanje ovog cvijeća s groblja moglo prizvati nesreću za osobu koja ga je brala.

Krizantema također simbolizira svoju neumrljivost kroz svoju otpornost na niske temperature i mraz. Osim toga, ona predstavlja radost, blagostanje i uspjeh. Podrijetlo krizanteme može se pratiti sve do Azije, konkretno Kine i Japana, gdje se ovaj cvijet doživljava kao simbol sreće i obilja. U Japanu, krizantema je usko povezana s carskom obitelji, dok se u Kini često daruje prigodom krštenja i rođendana. Kinezi čak koriste krizanteme za proizvodnju vina koje odležava godinu dana i zatim se pije devetog dana devetog mjeseca, što se smatra obećanjem dugog, mirnog i zdravog obiteljskog života.

Zlatna krizantema pruža zadivljujući prizor. Njezine svijetle i žive latice blistaju pod sunčevom svjetlošću, a nježan miris ispunjava zrak slatkom aromom. Ljepota ovog cvijeta svjedoči o složenim čudesima prirode i njezinoj sposobnosti stvaranja takvih čudesnih čuda. Tijekom 17. stoljeća, krizanteme su se počele širiti u zapadnom svijetu. Švedski botaničar Karl Linaeus nazvao ih je “zlatnim cvijetom”, kombinirajući grčke izraze za cvijet (anthemon) i zlato (chrysos).U Australiji, krizanteme često čine uobičajene poklone za Majčin dan. Nasuprot tome, u Sjedinjenim Državama ovo cvijeće često simbolizira poštenje i koristi se kao dekoracija na vjenčanjima. Tijekom engleske viktorijanske ere, određeni cvjetovi su nosili duboko značenje kao geste prijateljstva među prijateljima. Također, oni koji su se oporavljali od bolesti često su okruženi ovim cvijetom, koji je simbolizirao ozdravljenje. Boja cvijeta ima veliku ulogu u njegovoj simbolici, što posebno vrijedi za krizanteme. Poklanjanje crvenih krizantema jasno izražava ljubav, dok darivanje žutih krizantema komunicira žaljenje. S druge strane, bijela krizantema simbolizira odanost i posvećenost primatelju.

Preporučujemo