Prema najnovijoj vremenskoj prognozi stručnjaka meteorologije Ivana Ristića za Srbiju, očekuje nas pretežno sunčano i sve toplije vrijeme sve do sredine rujna. Očekujemo blagi povjetarac slabog istočnog i jugoistočnog smjera, koji će povremeno pojačati svoju brzinu do umjerene jačine. Temperature će se postupno povećavati, s najnižim vrijednostima koje će se kretati od 13°C do 18°C, dok će najviše dnevne temperature biti u rasponu od 28°C do 32°C.

Međutim, kako se približavamo drugoj polovici rujna i samom početku jeseni, vremenske prilike prolaze kroz transformaciju koja će se obilježiti izmjeničnim periodima sunca i oblaka. Ovo će donijeti povremene pljuskove kiše, dok će temperature zraka postupno padati. Tijekom jutra očekuju se vrijednosti od 12°C do 16°C, dok će najviše dnevne temperature biti u rasponu od 25°C do 29°C. Ove promjene u vremenu usklađene su s prijelazom u novu godišnju sezonu – jesen.

U skladu s najavama, predviđa se da će ljetne temperature u većem dijelu Europe ove godine ostati prisutne do samog kraja kalendarskog ljeta i početka jeseni, što se događa 23. rujna. Polarni vrtlog trenutno je u procesu formiranja iznad Arktika, ali njegova trenutna slabost dopušta arktičkom zraku lakši prodor prema jugu. To znači da će prvi udar hladnog arktičkog zraka stići u sjevernu Europu tijekom druge polovice rujna, što označava završetak ljeta i uvod u jesen u tim regijama.S kalendarskim prelaskom u jesen u Srbiji se očekuje dolazak hladnijeg zraka praćenog oblačnim nebuom, povremenim kišama, pojačanim sjeverozapadnim vjetrom i značajnim padom temperature. Nulta izoterma će biti na visini od 2.000 metara nadmorske visine, što ukazuje na mogućnost snježnih padavina na planinama kao što je Kopaonik.

Nakon razvedravanja, jutarnje temperature zraka predviđaju se u rasponu od 5°C do 10°C, dok će najviše dnevne temperature biti između 15°C i 20°C. Očekuje se da će ove vrijednosti biti niže u usporedbi s prosječnim temperaturama za ovo doba godine.Pozivamo građane da prate upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda i obrate pažnju na vremenske promjene kako bi bili pripremljeni na eventualne nepogode i oscilacije u temperaturi.

Preporučujemo