Dr. Aleksandar Stojanović, direktor DZ Palilula, Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije i Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije, nedavno su se pojavili kao gosti u emisiji “Puls Srbije”, gde su razgovarali o ozbiljnim izazovima sa kojima se suočava zdravstveni sistem u Srbiji, posebno u vezi sa nedostatkom kadra, naročito medicinskih sestara.

Radica Ilić je iznela zabrinjavajuće podatke, ističući da Sindikat već duže vreme upozorava na problem nedostatka medicinskog osoblja, s posebnim naglaskom na masovnom odlasku sestara sa stručnim kompetencijama iz Srbije. Upozorila je da sistematski gubimo kvalifikovane medicinske sestre, koje traže zaposlenje u inostranstvu, pri čemu je situacija alarmantna jer im je, na primer, za Sloveniju potrebna samo dokumentacija.

Dr. Stojanović se saglasio s Ilić, naglašavajući važnost razlikovanja školstva od zdravstva. Osvrćući se na problem prekvalifikacije, naglasio je da je to više pitanje obrazovanja nego zdravstva, te da je potrebno pooštriti komisije koje prate oblasti medicinskog obrazovanja. Isto tako, izrazio je protivljenje prekvalifikaciji, navodeći samo dva takva slučaja tokom svog iskustva.

Savo Pilipović iz Udruženja pacijenata Srbije dao je svoj uvid u stanje zdravstvenog sistema, pozivajući se na stvarnost u kojoj se pacijenti suočavaju s dugim čekanjem na prijem, ali i izražavajući razumevanje za teškoće zdravstva u siromašnom društvu.

Radica Ilić je naglasila da je oko 30% radne snage nedostajalo u zdravstvenom sistemu, dok je Savo Pilipović istakao da je potrebno promeniti društvenu svest kako bi se sistem unapredio. Dr. Stojanović je prepoznao probleme u izboru direktora u zdravstvu, s objašnjenjem da je direktore birala vlast, ali i naglašavajući svoju otvorenost da govori o istini.

U zaključku, razgovor je ukazao na duboke probleme u zdravstvenom sistemu Srbije, uključujući nedostatak kadra, loše uslove rada i nedostatak investicija. Sindikat, zajedno s drugim učesnicima, pozvao je na promene kako bi se unapredio zdravstveni sistem i obezbedila adekvatna briga o pacijentima.

Preporučujemo