Glumica Ljubinka Klarić je veoma posebna gošća u današnjoj epizodi emisije “Život u balansu – razgovori sa dušom,” koja je napisana i voditeljka je isto tako posebna Beba Dragić. Ova epizoda se danas reprizira u 16.15, a tokom nje ćemo imati priliku da saznamo mnogo više o njenom nevidljivom doživotnom saputniku, Hašimotu. Takođe, otkrićemo kako je psihoterapija pomogla Ljubinki da postane, pre svega, bolja majka.

Ljubinka Klarić je godinama vodila svoj život prema devizi “što na umu, to na drumu,” često potiskujući svoja osećanja duboko u sebi. Međutim, u nekom trenutku doživela je drastične promene raspoloženja, što je dovelo do postavljanja dijagnoze Hašimoto sindroma. U ovoj emisiji, ona se otvara o tome da li je sklonija miru ili nemiru.

“Kada bih tvrdila da sam potpuno mirna, to ne bi bila istina. Možda bismo, prema nekim psihološkim standardima, trebali biti mirni u ovim godinama jer smo prošli mnogo toga. Međutim, u meni postoji unutarnje dete koje želi igrati. Ponekad sam infantilna i donosim dobre odluke, zrele, ali ponekad se ništa ne može zaustaviti da preskočim prepreke bez zaštite i ozlede sebe. Mislim da smo svi u ovim godinama skloni povredama. Bitno je samo smanjiti njihovu učestalost. Sigurno ćemo se povrediti, ali pokušajmo svesti to na najmanju moguću meru.”

Ljubinka takođe deli svoje mišljenje da je postizanje unutarnjeg mira moguće samo ako aktivno radimo na rešavanju svojih problema i tuga. Ne trebamo se lagati da smo u miru ako to nismo. Ona veruje da postoji mnogo načina da se zaštitimo i izlečimo stare rane, te ne stidi se zatražiti pomoć i savet od stručnjaka.

“Verujem da svako treba da se bavi rešavanjem svojih problema, dilema, tuga i, povremeno, radosti, koje ponekad nisu prave. Ponekad se radujemo pogrešnim stvarima. Zato smatram da je potrebno potražiti stručnu pomoć, jer stručnjaci bolje procenjuju situacije i nas same. Psihološka potreba za stručnim licem koje nam može pomoći je normalna i treba je iskoristiti.”

Najvažnija terapija za Ljubinku je terapija osećanja, koja nije često prisutna u konvencionalnim terapijama i koja je, kako kaže, donela mnogo svetla u njen život.”Ova terapija mi je pomogla da steknem uvid u svoj život od detinjstva pa nadalje. Pomogla mi je da otpustim bolove uzrokovane situacijama i roditeljima, često nesvesno. Svaki roditelj veruje da čini najbolje za svoje dete, jer ne zna bolje. Kada shvatite i integrišete te loše aspekte, otvara se prostor za dobro.”

Ljubinka naglašava da joj je ova terapija pomogla da postane bolja majka, te da je odlučila osloboditi svoje “neuroze” i nerazrešene emocionalne čvorove kako ih ne bi prenela na svoje dete.Danas ćete saznati više o tome kako je otkrila Hašimoto sindrom, kako stres može biti okidač za brojne probleme u životu, i kako bolest može biti znak koji nam šalje univerzum.

Emisiju “Život u balansu – razgovori sa dušom” vodi Beba Dragić, koja nas svake nedelje na Blic televiziji vodi na putu ličnog razvoja i isceljenja kroz istinite priče pojedinaca koji su pronašli svoj balans ili pomogli drugima na tom putu. Beba Dragić se nakon uspešne medijske karijere ostvarila kao menadžer internih i eksternih komunikacija u Ringier Serbia, ali njena strast prema televiziji nikada nije izbledela. Emisija joj omogućava da dublje razgovara sa gostima, prodirući duboko u njihove duše i pruža gledaocima priliku da bolje razumeju svoju unutrašnjost. Emisija je osmišljena s namerom da inspiriše gledaoce na razmišljanje o svojim vrednostima i unapređenju duhovnosti, s ciljem da postane vredna i korisna za sve generacije.

Preporučujemo