Najlepši jesenji i zimski cvet, svakako su hrizanteme, koje predstavljaju izuzetan simbol sreće i porodičnog blagostanja. Ove predivne cvetove često nosimo na groblja, a širom sveta, posebno na istoku, hrizanteme simbolizuju cvet koji privlači srećne okolnosti. Zbog toga se tradicionalno sade oko svake kuće tokom jeseni kako bi unapredile atmosferu radosti i sreće među ukućanima.

Australijanci bez ustručavanja poklanjaju hrizanteme članovima bliže porodice kao znak poštovanja i ljubavi. U Americi, ovi cvetovi su prepoznati simbol radosti. Sa bogatim spektrom boja koje hrizanteme pružaju, mogu se stvarati raznovrsne kombinacije u vrtu. Važno je napomenuti da ovi prelepi cvetovi zahtevaju izuzetnu izloženost sunčevoj svetlosti i zaštitu od vetra prilikom sadnje, a što mnogi zanemaruju.

Smatra se da je najbolje saditi hrizanteme u maju kako bi tokom jeseni bile u punom cvatu. Dizajneri enterijera preporučuju mešanje različitih boja hrizantema u jednoj saksiji radi postizanja efekta šarenolikosti u domu. Zanimljivo je napomenuti da hrizanteme ne zahtevaju ponovno sadenje iz semena svake godine, već se mogu kalemiti i trajati godinama od samo jednog rasada. Pri kupovini rasada, treba obratiti pažnju da biljka nema mnogo izdanaka sa strane, što ukazuje na njen stariji vek.

Jedini ozbiljniji neprijatelj hrizantema je vetar, zbog čega se preporučuje da se cvet drži na zaštićenom mestu, a redovno zalivanje je ključno kako bi se sprečilo sušenje biljke. Zanimljivo je da odrasle biljke mogu podneti čak i sneg.Da biste postigli najbolju plodnost ovog cveta, preporučuje se svake godine na proleće saditi pelcere procvetalih biljaka u istu saksiju, postepeno je povećavajući kako se cvetovi razmnožavaju. Nega hrizantema nije previše zahtevna, ali ako se pojave problemi, biljka će ih brzo signalizirati.

Nedostatak vlažnosti vazduha ili prekomerno kvašenje listova mogu uzrokovati smeđe izrasline na listovima. Pri zalivanju tokom cvetanja, preporučuje se svakodnevno zalivanje, dok je prehrana nepotrebna. Veličina saksije treba biti barem 21cm, s obzirom na to da hrizanteme mogu narasti do 20cm u visinu.Hrizanteme najbolje uspevaju u baštama, ali postoje i vrste prilagođene unutrašnjem prostoru, idealne za postavljanje pored prozora radi apsorpcije sunčeve svetlosti. Cvetoči čak i u oktobru i novembru, hrizanteme su prava jesenja lepota.

Nakon sadnje, hrizanteme će zahtevati 3-6 sunčanih nedelja da bi formirale svoju staljku u potpunosti. Prilikom zalivanja, treba paziti da lišće ostane suvo kako bi se sprečile lisne vaši i crno lišće. U proleće, puževi predstavljaju pretnju, posebno mladim izdancima.Dok na Istoku hrizantema simbolizuje jesen, jednostavnost i lakoću života, u našim krajevima je tradicionalno smatrana “cvećem za mrtve”, donoseći mir i spokoj duši umrlih. U Evropi, hrizantema nosi i naziv “jesenja ruža”. Dodatno, verovanje sa Istoka tvrdi da jedna latica hrizanteme u čaši vina može obezbediti dug i zdrav život.

Iz svega navedenog lako je zaključiti da su hrizanteme simbol dugog, bezbrižnog života i jedan od najmoćnijih simbola optimizma. Ako imate priliku, unesite malo ove pozitivne energije u svoj vrt; ne samo da ćete privući sreću u svoj život, već ćete i oplemeniti svoj vrt živopisnim i raznobojnim izgledom.Originalno zlatno-žuta boja ovih cvetova danas je samo jedna od hiljada vrsta i boja, svaka sa svojim posebnim značenjem:

  • Bela hrizantema simbolizuje istinu, jasnoću misli i ispravno odlučivanje, čineći je idealnom za objekte posvećene meditaciji.
  • Crvena hrizantema je znak ljubavi i strasti.
  • Ljubičasta hrizantema predstavlja otmenost i plemenitost.
  • Plava hrizantema donosi smirenost i inspiraciju.
  • Narandžasta hrizantema označava toplotu i napredak.
  • Žuta hrizantema nosi tugu, simbolizujući neuzvraćenu ljubav.
Preporučujemo