Na pojavu tromba u našem organizmu može značajno da utječe ishrana, no često ignoriramo upozorenja stručnjaka, povećavajući tako rizik od nastanka ove nepredvidive bolesti koja često završava smrtonosno. Tromboza postaje sve prisutnija i njezina učestalost konstantno raste svake godine, a posljedice toga mogu biti katastrofalne. Eksponenti medicinske znanosti naglašavaju da prehrana ima ključan utjecaj na trombozu, što znači da naša prehrana može biti i naš najveći saveznik u borbi protiv ove nepredvidive bolesti, ali također i neprijatelj koji ju samo pogoršava.

Istina je da hrana koju unosimo u svoje tijelo ima izuzetno snažan utjecaj na cjelokupno zdravstveno stanje organizma, uključujući i mogućnost stvaranja tromba. Formiranje krvnih ugrušaka u tijelu je normalan fiziološki proces koji igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Ovi ugrušci sprječavaju teške krvarenje nakon ozljeda ili kirurških zahvata te također sprječavaju prodiranje bakterija kroz rane, što omogućava brže zarastanje. Međutim, krvni ugrušci se ponekad formiraju bez ikakve potrebe, što može predstavljati ozbiljnu prijetnju u obliku tromboze.

Trombociti, stanice koje igraju ključnu ulogu u koagulaciji krvi, odnosno zaustavljanju krvarenja, također mogu biti krivci za stvaranje tromba kad postanu preaktivni. Ova prekomjerna aktivnost trombocita može potaknuti nastanak ateroskleroze, što je ključni čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Prehrana bogata voćem i povrćem može smanjiti ovu prekomjernu aktivaciju trombocita.

Neki od korisnih namirnica koje pomažu u smanjenju rizika od tromboze i kardiovaskularnih bolesti uključuju bobičasto voće, zeleni čaj, tamnu čokoladu, nara, limuna, citrusno voće, crni i bijeli luk, zeleno povrće, sok od rajčice i đumbir.

Ključno je napomenuti da prekomjerna konzumacija zasićenih masti i prostih šećera može povećati rizik od tromboze. Svaki obrok koji je bogat ovim štetnim sastojcima može podići razinu šećera i lipida u krvi te uzrokovati aktivaciju trombocita. Nakon takvih obroka, trombociti se počinju međusobno lijepljiti, stvarajući krvni ugrušak koji se postupno povećava. Ako se već odlučujete za slatkiše, preferirajte tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa i umjerenu količinu crnog vina, uz sok od bobičastog voća.Zeleno povrće također igra značajnu ulogu u prevenciji tromboze, jer sadrži polifenole i vitamin C, koji su dokazano u stanju smanjiti sklonost trombozama.

Prepoznavanje ranih simptoma može pomoći u izbjegavanju ozbiljnih posljedica. No, najbolje sredstvo za sprečavanje tromboze je promjena načina života, koja uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, posebno za one koji provode veći dio dana sjedeći. Uravnotežena prehrana i dostatan unos vode su također ključni za očuvanje zdrave tjelesne težine. Redoviti kontrolni pregledi čine još jednu važnu preventivnu mjeru.

Preporučujemo