Prema izričitim riječima gospođe Milke Raičević, neophodno je postići promjene u načinu na koji konzumiramo vodu. Umjesto da je jednostavno progutamo, ona tvrdi da bismo je trebali “žvakati” i obratiti posebnu pažnju na unos tečnosti u naš svakodnevni režim, bez obzira na sezonske promjene. Kako ulazimo u hladniji period godine, naša potreba za hidratacijom ostaje konstantna.

Iako trenutno ne iskusavamo toplotne ekstreme, nikako ne smijemo zaboraviti koliko je ključno održavati preporučeni nivo unosa tečnosti u organizmu, bilo da je ljeto ili zima. Pitali smo nutricionisticu Milku Raičević o dnevnim potrebama za unosom vode. Njen odgovor? “Preporučuje se unositi od osam do deset čaša vode tokom jednog dana.” Važno je naglasiti da treba piti vodu polako, gutljaj po gutljaj, a da ne biste izgledali kao sportisti koji često ispljunu vodu nakon svakog gutljaja, ali to čine kako bi rashladili usta, što može biti dobra navika.

Što se tiče same tehnike “žvakanja” vode, nutricionistica Raičević predlaže da vodu prvo promućkamo u ustima kako bismo je zagrijali, a zatim je pažljivo progutamo. Važno je napomenuti da izbjegavamo konzumaciju izuzetno hladne vode iz frižidera, jer to može dovesti do grčenja mišića.

Nutricionistica Raičević također savjetuje da, nakon buđenja, prva čaša vode bude mlaka, jer će to pomoći da se izbalansira temperatura tijela nakon noći. Iako nije neophodno dodavati limun, đumbir ili med toj jutarnjoj čaši vode, razmislite o konzumaciji meda odvojeno, kako biste iskoristili sve njegove koristi.

Gospođa Raičević naglašava da je voda bez kalorija, što znači da pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine. Također, upozorava na važnost praćenja boje i mirisa urina. Tamna boja i specifičan miris urina mogu ukazivati na nedovoljan unos tečnosti i potrebu za pročišćavanjem bubrega. S druge strane, ako imate problema sa srcem i uzimate diuretike za izbacivanje viška tečnosti, prekomjerno unošenje vode može biti kontraproduktivno.

Zaključak je da unos dovoljne količine vode ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, bez obzira na sezonske promjene ili individualne potrebe. Pristup konzumaciji vode s pažnjom i svjesnošću može poboljšati vašu hidrataciju i blagostanje.

Preporučujemo