Otkad je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio da proglasi djelimičnu mobilizaciju oko 300 000 ruskih rezervanata, 21. septembra, u prošlu srijedu, veliki broj građana ove zemlje je odlučio da napusti svoju zemlju nakon ove njegove odluke. Oni koji su imali sreće, da iz zemlje pobbjegnu odmah taj dan, su i uradili odmah. Tako su karte, na primjer, za Tursku i Jermeniju, zemlje u koje mogu da uđu bez vize, bile jako brzo rasprodate. Cijene avionskih karti, ono malo koliko ih je još bilo dostupne su naglo skočile taj dan.

 

Upravi iz tog razloga, mnogi Rusi su odlučili da napuste svoju zemlju svojim automobilima, i tako odu u neku od susjednih zemalja. Kilometarske kolone i gužve su se stvarale prvobitno na granicama sa Gruzijom i Mongolijom, a satelitskim snimcima ih je snimila i kompanija iz SAD Makar Technologies. Svim društvenim mrežama se šire i različiti snimci gužvi i Rusa koji bježe i žure da napuste zemlju. Neki od njih su se čak odlučili da krenu i pješke do granice.

Image
Snimci koje su napravili dronovi objavljeni su u ponedjeljak, a svjedoče da se stotine vozila nalae sa ruske strane rusko-gruzijske granice. Svvjedoci koje se nalaze tu, tvrde da se na ulaz u Gruziju čeka čak i po 48 sati . CNN javlja da su ruske bezbjednosne snage na spomenuti granični prijelaz stigle u oklopnom vozilu.

Image
Podsjećanja radi, nakon prošlosedmične najave ruskog predsjednika Vladimira Putina o početku djelimične mobilizacije, ruski ministar odbrane Sergerj Šojgu je istakao da će biti mobilisano oko 300 000 rezervista. Osim masovnih odlazaka iz zemlje, protivnivi mobilizacije i ra*a organizovali su i proteste širom Rusije. Na tim protestima je uhapšen veliki broj građana, a izbilo je čak i mnogo sukoba sa policijom.

Preporučujemo