Hrvatski informativni portal Indeks objavio je da je među aktivnim korisnicima društvenih mreža u Republici Hrvatskoj došlo do širenja poruka koje upozoravaju građane da izbjegavaju konzumiranje sokova i vode koje dolaze iz proizvodnje jednog poznatog brenda, zbog navodnog rizika od ozbiljnog oštećenja jednjaka i želuca.Navodi se da ime spomenutog brenda još uvijek nije javno objavljeno, budući da nije potvrđeno da njihovi proizvodi zaista uzrokuju takve zdravstvene komplikacije.U Kliničko-bolničkom centru (KBC) Rijeka potvrđen je jedan slučaj trovanja povezan s ovim upozorenjem.

“U KBC Rijeka je primljena osoba sa sumnjom na hemijsko oštećenje jednjaka. Trenutno je u stabilnom zdravstvenom stanju, a provode se daljnji dijagnostičko-terapijski postupci”, priopćeno je iz ove medicinske ustanove. KBC Rijeka također je naglasio da je odmah pri prijemu pacijenta i tokom hitnog prijema, koji je prethodio hospitalizaciji, obaviještena nadležna policijska uprava Primorsko-goranske županije.

Policijska uprava Primorsko-goranske županije izdala je kratku izjavu u kojoj se navodi: “Policija provodi istragu kako bi utvrdila vjerodostojnost događaja ili da li je riječ o širenju lažnih vijesti”, u odgovoru na upit novinara Indeksa.Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdio je za Novi list da su prvi uzorci sokova i mineralne vode spomenutog proizvođača poslani na analizu danas.Te uzorke pića prikupljeni su iz kafića u Rijeci.

Preporučujemo