Britanski mediji ne prestaju da bruje o šeiku Muhamedu al Maktumu (72) koji je neposredno prije sahrane kraljice Elizabete II banuo kod novopostavljenog kralja Čarlsa III i tražio svoju ženu. Princeza Haja bint Husein (47) izbjegava javna pojavljivanja od kako je pobjegla od multimilijardera i vladara Dubaija, šeika Muhameda al Maktuma (72) i azil potražila kod kraljice Engleske. Princeza je bila jedna od bliskih prijateljica pokojne monarhinje Elizabete II.

Krajem protekle godine završen je jedan od najvećiih razvoda u pravnoj istoriji Britanije. Parnica je okončana nagodbom od skoro 684 miliona evra koje će vladar Dubaija, šeik Muhamed, morati da plati svojoj bivšoj supruzi, princezi Haji, ali i njihovoj djeci. Visoki sud u Londonu dodjelio je princezi Haji i puno starateljstvo nad dvoje djece koje je dobila sa šeikom Muhamedom.

Lijepa princeza nikome ne prepušta konje - tportal
Princeza se nakon više mjeseci medijske ilegale pojavila u Londonu uoči sahrane kraljice Elizabete II, budući da joj je ona i omogućila utočište. Bila je u pratnji brata, princa Huseina bin Talaloma od Jordana, na prijepodnevnoj službi u kapeli Svetog Đorđa, ali ne i na glavnom događaju. Kako je strahovala, postojala je mogućnost da bi šeik Muhamed mogao da dođe u kontakt sa njom, pa je Haja ipak propustila sahranu.

 

Slučaj princeze koja je uspjela pobjeći iz Dubaija | Celebrity

S druge strane, šeik je ranije tog dana došao nepozvan kod kralja Čarlsa III tražeći sastanak, što je za Haju bio znak da jednog dana možda neće imati zaštitu od novog britanskog vladara kao što je nekad imala u vrijeme kraljice Elizabete. Britanski mediji navode da je šeik prisustvovao i sahrani i da je princeza u posljednjem momentu izbjegla susret od kog toliko strahuje. Ona je pobjegla iz Dubaija u Britaniju s djecom krajem 2019, rekavši da strahuje za život. Na bjekstvo se odlučila nakon što je otkrila da je šeik Muhamed prethodno oteo svoje druge druge kćerke, princezu Latifu i princezu Šamsu, koje su protiv svoje volje vraćene nazad u Dubai. On je, takođe, objavio pjesmu pod nazivom „Živjela si, um*la si”, koju su mnogi protumačili kao prijetnju princezi Haji.

 

Muhamed se na taj Drakonski potez odlučio nakon što je saznao da ga je supruga Haja prevarila sa tijelohraniteljem, koji je uz to i bivši pripadnik britanske vojske. Prijetnje su se nastavile i kada se princeza preselila u Britaniju. Ona je redovno dobijala poruke poput „Možemo vas naći gdje god da ste”, a od tada troši ogromne sume na obezbjeđenje iz straha da će njena djeca biti oteta.

Preporučujemo