Prije nekoliko dana svijet je obšla nevjerovatna vijest da su srčanom bolesnikuiz jedne američke države hirurzi presadili srce genetski modifikovane svinje. To je bila prva uspješna transplanracija svinjskog srca u čovjeka,a priča o pacijentu Dejvidu Benetu je dobila zanimjiv zaplet. Lesli Šumaker Dauni bila je kod kuće i čuvala unuke kada je dobila poruku na mobilnom telefonu. Bila je to njena kćerka koja joj je poslala članak o 57-godišnjem muškarcu s terminalnom srčanom bolešću koji je tri dana ranije u medicinskom centru Univerziteta Maryland dobio srce genetski modifikovane svinje.

Ko je čovjek kojem je presađeno srce svinje: Voljela bih da je to pripalo nekom drugom - Radiosarajevo.ba
– Kakav veliki napredak za nauku… – pomislila je Dauni čitajući naslov. Ipak, telefon joj je odmah nakon toga zazvonio.

– Mama… vidiš li ko je to? – rekla joj je kćerka i poručila da obrati pažnju na ime čovjeka.

Ona se ukočila. Čovjek koji je nazvan i “pionirom medicine”, Dejvid Benet, bio je isti onaj koji je 1988. osuđen da je sedam puta nožem izb0 njenog mlađeg brata Edvarda Šumakera. On je nakon toga ostao paralizovan i proveo je narednih 19 godina u invalidskim kolicima prije nego što je 2005. doživio moždani udar i um*o dvije godine kasnije, nedelju dana prije svog 41. rođendana.

– Ed je patio. Godinama smo proživljavali traumu, cela porodica je morala da se nosi sa tim – rekla je Dauni za Vašington Post.

S druge strane, nakon što je Bennet izašao iz zatvora odsluživši kaznu za na*ad n0žem, “nastavio je da živi mirnim i ugodnim životom”.

– Sada ima drugu priliku s novim srcem, ali volela bih, barem po mom mišljenju, da je druga prilika pripala nekome ko to zaslužuje – priznala je ona.


Inače, više od 106.000 Amerikanaca nalazi se na državnoj listi čekanja za transplantaciju organa, a 17 ljudi u*ire svaki dan ne dočekavši organ koji im je potreban. Suočeni s takvim nedostatkom, nekim porodicama se može učiniti da je nesavjesno da se osuđenima za zl0č*ne omogući zahvat koji spasava život dok je i drugima prijeko potreban. Ipak, većina ljekara ne dijeli to mišljenje. Naime, ne postoje zakoni ili propisi koji zabranjuju nekome s kriminalnom prošlošću da bude kandidat za transplantaciju ili bude podvrgnut eksperimentalnom postupku.

Preporučujemo