U životu gotovo svakog pojedinca, lik majke je neporeciv izvor uticaja. Njena briga nadmašuje brigu bilo koje druge osobe, jer se brine o našim potrebama na način koji je neusporediv i nepoželjan od strane drugih. Štaviše, ona ostaje nepokolebljivo uz nas u svim okolnostima, pružajući utjehu nježnim riječima, toplim zagrljajima, pa čak i ušuškavajući nas u krevet, bez obzira na naše godine.

Čak iu našim najmračnijim trenucima, ona ostaje uz nas, pružajući podršku i vodstvo potrebnu da izdržimo, osiguravajući da se bol ublaži i da je opstanak moguć.

Između majke i njene djece postoji neuporediva veza, ljubav koja nadilazi vrijeme, pa čak i smrt. Ova duboka veza, iskovana od samog početka, traje čak i kada je majka fizički odsutna. Ona je naš vječni čuvar, ona koja će nas uvijek držati u svom srcu.

Odsustvo njenog prisustva ostavlja nas sa neodoljivim osjećajem nepotpunosti. Kao da je djelić same naše suštine otišao pored nje. Bilo da smo imali sreću da budemo uz majku u njenim posljednjim trenucima ili nam je uskraćena prilika da se oprostimo od nje, gubitak majke nepovratno mijenja naš svijet. Od ove tačke nadalje, život će zauvek biti drugačiji, a mi sami bićemo zauvek promenjeni.

Uticaj prisustva vaše majke u vašem životu postaje očigledniji kada ona više nije tu, bez obzira da li ste tinejdžer ili odrasla osoba sa svojom porodicom.

Nakon gubitka majke, čovjek prolazi kroz duboku transformaciju, kao da mu je izmijenjena sama suština. Agonija je tako intenzivna da prožima svako vlakno njegovog bića, nemilosrdno stežući njegovu dušu snažnim stiskom strašne zvijeri. Srce boli, svijet se raspada u komadiće, nestaje u zaboravu. Ova tjeskoba prkosi adekvatnom opisu, shvatljivom samo onima koji su izdržali njen gnjev.

Ne postoji način da se adekvatno pripremite za ovo iskustvo. Bez obzira na razumijevanje da je smrt neizbježan dio života i da je suočavanje s gubitkom izazovno, smrt majke će uvijek ostaviti osobu zapanjenom. Uvek će nekoga zateći nespremnog. To se nikad ne očekuje. I nikada neće postojati trenutak koji bi bio pravi za to.

Smrt majke ostavlja ogromnu prazninu u srcu, neopisivu ranu koja ostaje zauvek otvorena; jednostavno se prilagođavamo njegovoj težini. Nekako smo skupili hrabrost da nastavimo dalje. S vremenom, tjeskoba se može malo smanjiti, ali ostaje neograničeno. Nikada se ne smije izgubiti iz vida vlastiti identitet, jer je to razlog zašto se život zauvijek mijenja nakon gubitka majke.

Odsustvo majke u našim životima zadaje tako dubok udarac da se čini kao da je naše vlastito postojanje ugašeno zajedno s njenim. Muka je iskrena, neodoljiva i slična najintenzivnijoj fizičkoj patnji.

Obnova vaše duše i povratak u stanje normalnosti bit će dugotrajan proces, koji će zahtijevati privremenu pauzu od vaših uobičajenih aktivnosti. Od suštinske je važnosti izdvojiti potrebno vrijeme za pregrupisavanje i napredak.

Oni koji su iskusili trajni gubitak majke dijele zajedničko – njihove duše su slomljene. Poput feniksa koji izranjaju iz pepela, oni će uskrsnuti, ali ne i potpuno obnovljeni. Vrijeme ovog gubitka nije bitno, bilo da se dogodio nedavno ili prije dvije decenije. Tokom čitavog nečijeg postojanja, oni će zauvek biti ožalošćene ptice, žudeće za utešnim zagrljajem majčinog krila i sigurnošću njenog gnezda.

Preporučujemo