U današem suvremenom dobu, raste svijest ljudi o presudnom značaju održavanja zdravog načina života za postizanje ukupnog blagostanja. Istaknuti kardiovaskularni kirurg, dr. Emir Solaković, privlači pažnju svojim iskrenim i prodornim komentarima o ključnoj ulozi koju zdravi životni stil ima u očuvanju zdravlja. Redovito se obraća publici, naglašavajući uobičajene greške koje pojedinci često čine, a koje mogu imati značajan utjecaj na njihovo zdravlje.

Tijekom svojeg gostovanja u popularnoj televizijskoj emisiji “Hayat”, dr. Solaković je pružio dragocjen uvid u optimalne izbore doručka, kako za muškarce tako i za žene. Otkrio je da i sam započinje dan u 6:30 ujutro i da mu je dovoljno šest sati sna. Dr. Solaković je dodao da spavanje duže od šest sati može predstavljati izazov, budući da je prirodno da se ljudsko tijelo probudi nakon šest do sedam sati sna ako je u pravilnom ritmu. Međutim, ukoliko netko ima problema sa spavanjem, to može biti posljedica čimbenika kao što su pretjerani rad, stres ili osnovna zdravstvena stanja.

Pacijenti koji se klasificiraju kao gojazni izloženi su većem riziku od raznih zdravstvenih komplikacija, dok su oni s označenim viškom kilograma izloženi još većem riziku. Često primjećujem da muškarci skloni gojenju često preskaču doručak i umjesto toga grickaju nezdravu hranu tijekom dana, konzumirajući velike obroke kao da ih spremaju za kasnije. Takve osobe često vode sjedilački način života, s minimalnom fizičkom aktivnošću, što rezultira naglim povećanjem tjelesne težine koje se ne kompenzira vježbanjem. Njihovo dnevno kretanje često je ograničeno na putovanje od automobila do kuće, gdje konzumiraju velike količine hrane bez uključivanja u fizičku aktivnost.

Što se tiče žena, postoji preporučeni doručak koji se sastoji od nekoliko ključnih komponenti. Početak dana treba započeti šalicom čaja kako biste oslobodili tijelo toksina koji su se nakupili tijekom noći. Nakon toga, vrijeme je za pripremu jaja. Ženama koje žele postići optimalan doručak preporučuje se priprema kajgane od jednog cijelog jajeta i tri bjelanjka. Ova porcija donosi oko 10 grama proteina, što je izvrsna osnova za energičan početak dana. S druge strane, muškarcima se sugerira da za pripremu kajgane koriste čak pet bjelanaca i jedno cijelo jaje. Ne smijemo zaboraviti ni važnost unosa masti jer su one nužne za ispravno funkcioniranje našeg organizma. Za one koji preferiraju zdrave masti, razmotrite dodavanje malene količine maslinovog ulja u kajganu. Treba napomenuti da su proteini odgovorni za strukturu naše kose, noktiju, kože i čak obrva, što ih čini neizostavnim dijelom našeg tjelesnog sastava.Dr. Emir Solaković neumorno radi na podizanju svijesti o važnosti zdravog načina života i prehrane kako bi pomogao ljudima da ostvare dug i zdrav život.

Preporučujemo