Ljuban Vidović, jedan od braće Hofman, pušten je na slobodu oko 16:30 sati, nakon hapšenja 10. novembra u jednom beogradskom tržnom centru zajedno sa starijim bratom Miljanom Vidovićem. Ljuban je izlazio iz Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici sa osmijehom na licu, noseći u rukama crni džak i šarenu kesu s kapuljačom preko glave, te dvije jakne na sebi. Stariji gospodin ga je srdačno dočekao ispred kapije, izmjenivši pozdrave i poljupce, što je zabeležio sagovornik Kurira.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu predstavilo je optužni predlog protiv Miljana Vidovića zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja, preporučujući kaznu od godinu dana zatvora. S druge strane, odustali su od krivičnog gonjenja Miljanovog mlađeg brata Ljubana.

Hapšenje braće Hofman uslijedilo je nakon što su se pojavili snimci u kojima su, prema tvrdnjama, mučili i zlostavljali konobara i dostavljača hrane. Tužilaštvo je također predložilo Prvom osnovnom sudu u Beogradu da se oglasi mesno nenadležnim, s obzirom na to da se krivično delo dogodilo u Irigu, i da po pravnosnažnosti rešenja uputi spise Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici, stvarno i mesno nadležnom.

Tokom istrage, saslušani su konobar, dostavljač hrane i jedan svedok. Njihove nezvanične izjave tvrde da je sve što se vidi na snimku bila “samo šala”. Međutim, tužilaštvo nije prihvatilo ove tvrdnje te najavljuje formiranje predmeta kako bi se utvrdilo da li su svedoci počinili krivična dela davanja lažnog iskaza, ometanja pravde ili nekog drugog za koje se pokreće postupak po službenoj dužnosti.

Preporučujemo