Ni današnji dan ne može zaobići rubrika crne hronike. Naime, brazilski legendarni bokser Eder Žofre premi*uo je u svojoj zemlji u 87. godini života. On se smatra jednim od najboljih boksača svih vremena. On je 2019. godine izglasan za 16. najboljeg boksera svih vremena, a u to vrijeme je bio treći najveći ikada od živih boksera iza Riberta Durana i Šuga Rej Lenarda.Eder Jofre - BoxRec

Ovaj bokser je tokom svoje bogate karijere imao 78 borbi, a od toga je odnio 70 pobjeda,50 je dobio nokautom. Tkođer je imao dva poraza i četiri remija. On je bio svjetski prvak u dvije kategorije , i to u bantam i pero.

Njegova smrt potresla je ljubitelje sporta u Brazilu, uključujući najvećeg od svih, nogometaša Pelea, koji se na Instagramu oprostio od boksačkog velikana.Éder Jofre – Wikipedia

“Sa velikom tugom primio sam vijest da je preminuo Eder Jofre. To me je navelo da razmislim o važnosti poštovanja naših idola tokom života, a ne samo poslije meča. Srećom, uspio sam ga upoznati 2018. godine, dao sam mu kopačku i bio sam pod velikim emocijama. Kao što sam tada rekao, ja sam plačljivko, ali on je veliki idol i potrudio se da me pronađe. Danas sam ponovo emotivan. Hvala ti na svemu Zlatni pijetlu”, napisao je Pele.

Éder Jofre - Wikipedia

On je nakon bokserske karijere radio u politici, služeći kao vijećnik grada São Paula 16 godina. Zatim je radio za DERSA, tvrtku u državnom vlasništvu, koja je radila s autocestama São Paula. Godine 2004. objavljen je DVD o Jofreovom životu pod nazivom “O Grande Campeão”. Na Jofreov 85. rođendan, 2021., objavljena je prva biografija na engleskom jeziku u njegovom životu. Knjiga pod naslovom “Eder Jofre: Brazil’s First Boxing World Champion”, obiteljskog prijatelja i autora Christophera J. Smitha, osvojila je “Knjigu godine” u “West Coast Boxing Hall of Fame” u listopadu 2021. u hotelu Loews u Hollywoodu, Kalifornija. Događaju su bili prisutni Jofre i njegov sin Marcel i kći Andrea. Jofre je bio u Los Angelesu kako bi bio primljen u “West Coast Boxing Hall of Fame” i na ovom je putovanju ponovno posjetio mjesto gdje je osvojio naslov svjetskog prvaka u bantam kategoriji, The Olympic Auditorium – njegov prvi posjet tom mjestu od te večeri 18. studenoga 1960.

Preporučujemo