U ovoj informativnoj raspravi, bavit ćemo se raznolikim i intrigantnim pričama vezanim uz domaće teme koje postaju sve aktualnije s pristupom proljeća. Sezona buđenja prirode u našim krajevima nosi sa sobom ne samo estetsku ljepotu već i određene izazove, posebno kada je riječ o susretima s divljim životinjama koje, iako fascinantne, mogu predstavljati ozbiljan rizik po našu sigurnost.

Jedna od prijetnji koja se javlja s toplijim vremenom su zmije, a opasnost je posebno izražena u visokoj travi ili gušćem lišću, gdje ove gmazovske čarolije mogu mimikrirati i proći neopaženo sve do trenutka kada postane prekasno. Iako je rijetkost da zmije napadnu ljude bez ikakvog razloga, one su sklone braniti se kada se osjećaju ugroženima. To rezultira povećanim brojem ljudi koji u ovo doba godine traže medicinsku pomoć zbog ugriza zmija.

Jedan od nekoliko stručnjaka koji se hrabro bave hvatanjem zmija u Srbiji jest Vladica Stanković, 41-godišnjak sa prebivalištem u Vladičinom Hanu. Nedavno je podijelio svoje iskustvo rada kada je pozvan u poslovni objekt u Bojniku, gdje je uspješno uhvatio čak tri tvora. Ova zgrada, koja je izbodena rupama od temelja, nalazila se u neposrednoj blizini šume, što nije iznenađujuće s obzirom na okolnosti. Stanković je svoj podvig podijelio na društvenim mrežama, gdje je pozirao s tvorovima i uvjeravao svoje pratitelje da nisu opasni.

Nakon objave fotografije, Vladica je objasnio da većina njegovih intervencija uključuje neotrovne zmije koje ne predstavljaju stvarnu prijetnju ljudima. Međutim, istovremeno priznaje da je izazov dokazati da su ove zmije doista bezopasne. Tvrdi da samo 3-5% njegovih intervencija obuhvaća otrovne zmije, a naglašava da je osnovni problem s kojim se suočavaju pojedinci tijekom ovih situacija osjećaj straha.

Među faunom Europe, poskok se izdvaja kao vrsta koja nosi epitet najotrovnije. Također, tu je i vrsta zmije poznata kao šarka, koja obitava na visokoj nadmorskoj visini od 600 metara. Unatoč opasnostima od šarki koje su prisutne na Šar planini, Vladica ističe da nema tih zmija u njegovom području. Važno je naglasiti da su sve ove vrste zakonski zaštićene i da im se ne smije nanositi ozljeda. Vladica posebno naglašava važnost prepoznavanja njihove ekološke vrijednosti unutar šireg ekosustava.

Preporučujemo