Selena Mionica, smešteno između Divčibara i Suvobora, krije u sebi izuzetno značajno selo Struganik, rodno mesto jednog od najpoznatijih vojskovođa u istoriji Srbije, vojvode Živojina Mišića. Rođen kao najmlađe od trinaestoro dece u porodici, vojvoda Mišić je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, a njegovu rodnu kuću danas posetitelji mogu istraživati kao muzejski kompleks koji oživljava njegovo detinjstvo i vreme u kojem je odrastao.

Porodica Mišić, poreklom iz Tepca sa Durmitora, nosi prezime po jednom od svojih predaka, što je bio običaj u to vreme. Vojvoda Mišić, u svojoj knjizi “Moje Uspomene”, opisao je detinjstvo u ovom seoskom okruženju i istakao kako su rani dani njegovog odrastanja duboko uticali na njegov kasniji život. Rad na imanju, čuvanje koza i ovaca, te svakodnevni seoski poslovi činili su deo njegovog formiranja, stvarajući temeljnu povezanost sa srpskim mentalitetom i tradicijom.

Muzejski kompleks rodne kuće vojvode Mišića, adaptiran 1974. godine, sada se sastoji od dva segmenta. Prvi deo predstavlja vojno-biografski aspekt, dok drugi deo oživljava etnografsku postavku koja baca svetlo na način života zadružnih porodica iz tog perioda.

Etnolog Ivana Đurić naglašava značaj kuće vojvode Mišića ne samo kao kulturnog već i istorijskog spomenika. Struktura same kuće predstavlja primer tradicionalne gradnje u brdsko-planinskom kraju poput Struganika. Sa podrumom ukopanim u nagib terena, sobom iznad, i krovom na četiri vode prekrivenim ćeramidom, kuća je arhetipski primer domaćinstava tog vremena.

Zadruga kojoj je pripadala porodica Mišić brojala je čak 60 članova, a kuća vojvode Mišića posedovala je niz vajata od drveta u kojima se nisu ložile vatre. Ovi prostori služili su isključivo za privatne potrebe mladih bračnih parova, poput kolevke, bračnog kreveta i sanduka sa devojačkom spremom.

Muzejska postavka otkriva svakodnevni život u zadružnim porodicama tog doba, prikazujući ručno izrađene posude od prirodnih materijala, stubline za brašno, i naće za mesenje hleba. Ognjište, centralno mesto okupljanja porodice, bilo je ekonomske i socijalne važnosti, budući da telefoni i televizija nisu bili prisutni, a i danas ima značajan istorijski i kulturni kontekst. Verige iznad ognjišta, imale su čak i magijsku funkciju, koristeći se kao sredstvo za zaklinjanje, što je bilo jednako ozbiljno kao i potpisivanje ugovora.

Vojvoda Živojin Mišić, jedan od najobrazovanijih oficira u Srbiji, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji. Njegova rodna kuća sada predstavlja dragoceni deo kulturne baštine koja pomaže posetiocima da bolje razumeju život i vreme koje je oblikovalo ovog velikana.”

Preporučujemo